Op 31 december wordt rode vlag op Kremlin gestreken; Sovjet-Unie haalt 1992 niet

MOSKOU, 18 DEC. In 1992 zal de Sovjet-Unie niet meer bestaan. President Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie en het Russische staatshoofd Boris Jeltsin zijn gistermiddag overeengekomen dat het nieuwe "Gemenebest van Soevereine Staten' tegen die tijd een feit zal zijn. Op 31 december 1991 zal voor het laatst de rode vlag op het Kremlin wapperen. Voor die tijd zal Rusland bovendien de resterende organen van de voormalige Unie overnemen.

De exacte datum waarop de Sovjet-Unie wordt opgeheven, is nog niet geheel duidelijk. Volgens Jeltsins woordvoerder Pavel Vosjtsjanov is overeengekomen dat de Unie “voor het einde van dit jaar” zal ophouden te bestaan. Gorbatsjov heeft gisteravond via zijn persattaché laten weten dat de overgangsperiode “eind december, begin januari” zal zijn voltooid.

Welke rol Gorbatsjov in het nieuwe Gemenebest nog kan vervullen, is evenmin helder. De president heeft de afgelopen tien dagen steeds verklaard geen ceremoniële functie te ambiëren. Zijn woordvoerder Andrej Gratsjov herhaalde dat gisteren wederom. Volgens Vosjtsjanov zal het nieuwe Gemenebest geen president hebben maar slechts een collectief orgaan in de vorm van een "raad van staatshoofden'.

Niet bekend

Niet bekend

    • Hubert Smeets