Onrust bedreigt hulp aan Hoorn van Afrika

GENEVE, 18 DEC. Hongerende Ethopiers vallen konvooien met hulpgoederen aan, en zorgen zo voor vertraging bij de aflevering van levensmiddelen aan het door hongersnood geteisterde oostelijk deel van Ethopie. Dat heeft het Hoge Comissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) gisteren in Geneve bekendgemaakt. Met deze bekendmaking onderstreepte het UNHCR nog eens de al alnger bestaande bezorgdheid onder hulporganisaties over de groeiende onrust en de daarmee gepaard gaande toenmening van de onveiligheid in de hele Hoorn van Afrika.

"Het is een verschrikkelijke toestand", zei een woordvoerdster van het UNHCR. "Het voedsel stapelt zich op, en we hebben het geld en de staf om het af te leveren in de gebieden waar daaraan de grootste behoefte bestaat, maar we kunnen het er niet krijgen", zei ze, "Vrachtwagens met voedsel worden vaak aangevallen. Chauffeurs zijn te bang om erheen te gaan, en we hebben veel konvooien moeten opschorten."

Somalië, Djibouti en Ethiopië zijn het toneel van etnisch geweld, waardoor de al bestaande hongersnood zich nog heeft uitgebreid. “Een groot deel van de Hoorn van Afrika lijkt in chaos en menselijk leed op grote schaal weg te zinken, en de wereld kijkt de andere kant op”, aldus een VN-functionaris in Genève.

In de Somalische hoofdstad Mogadishu werden vorige weekeinde twee employés van het Rode Kruis doodgeschoten.