Olszewski faalt en geeft Walesa de schuld

WARSCHAU, 18 DEC. De Poolse premier Jan Olszewski heeft gisteren zijn poging, een nieuwe regering te vormen, opgegeven. Olszewski, de derde politicus die sinds de verkiezingen van 27 oktober heeft getracht een kabinet te formeren, gaf president Walesa de schuld van zijn falen.

Olszewski heeft getracht een regering te formeren op basis van een akkoord tussen vijf partijen. Eind vorige week raakte hij al in grote problemen, toen een van die partijen, het Liberaal-Democratisch Congres van Olszewski's voorganger Bielecki, uit het overleg wegliep. In het weekeinde kreeg Olszewski het ook aan de stok met Leszek Moczulski, de leider van de Confederatie voor een Onafhankelijk Polen, die in de nieuwe regering minister van defensie had moeten worden - zeer tegen de zin van het militaire establishment.

Niettemin slaagde Olszewski erin een ministerslijst samen te stellen. Die werd evenwel gisteren afgewezen door president Walesa: hij liet de premier weten niet met de nieuwe regering te kunnen samenwerken. Walesa baseerde die mening op zowel de personele samenstelling als op het programma van Olszewski's regering.

In een boze reactie verweet Olszewski Walesa “gebrek aan loyaliteit”. “De hoogste staatsorganen moeten elkaar loyaal zijn teneinde effectief en overeenkomstig de democratische regels te kunnen functioneren”, aldus Olszewski in een brief aan de Sejm, het Poolse parlement.

Walesa's woordvoerder sprak direct tegen dat Walesa had gezegd niet met Olszewski's regering te kunnen werken. “Hij heeft alleen gezegd dat gezien de taken waarvoor het land zich gesteld ziet, noch het programma noch de samenstelling van het kabinet de garantie geeft dat problemen worden opgelost”, aldus de woordvoerder. (Reuter)