NOB moet reorganisatie uitstellen

AMSTERDAM, 18 DEC. Het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB) moet op straffe van een boete van tienduizend gulden per dag de uitvoering van een reorganisatieplan opschorten, waarbij 475 arbeidsplaatsen moeten vervallen. Het NOB moet eerst met de vakbonden over de gevolgen van de ontslagen overleggen.

Dat heeft de fungerend president van de Amsterdamse rechtbank, mr. J. Vrakking, gisteren bepaald in een kort geding, dat was aangespannen door de Dienstenbond en de Kunstenbond FNV tegen het NOB. De bonden eisten dat het NOB stopt met het voeren van gesprekken met alle 2300 medewerkers, waarin ze te horen krijgen of ze wel of niet op straat komen te staan. Die gesprekken werden sinds maandagochtend gevoerd.

Volgens de bonden gaat het om een serie willekeurige ontslagen, waarover nog niet met de bonden is gesproken. Het NOB ontkent dat en stelt dat de gesprekken voortvloeien uit eerdere afspraken met de bonden over de reorganisatie bij het bedrijf.

In januari van dit jaar gingen de bonden akkoord met het verlies van 475 arbeidsplaatsen. Sinds de verzelfstandiging van het NOB in 1988 zijn er bij het bedrijf al ruim duizend arbeidsplaatsen verloren gegaan. Er werken nu ruim 2100 mensen. Omdat het NOB nog steeds met verlies draait - dit jaar naar verwachting 25 miljoen - wordt het personeelsbestand verder ingekrompen naar 1698 werknemers in 1993. Pas dan hoopt het NOB uit de rode cijfers te komen.