Mafiabende opgerold van Turkse Koerden, 95 mensen gearresteerd

ARNHEM, 18 DEC. Met de aanhouding van zes mensen heeft een speciaal politieteam uit Gelderland en Overijssel en van de Koninklijke Marechaussee, twee weken geleden een onderzoek afgerond waarbij in totaal 95 mensen zijn gearresteerd. Hiermee denkt de politie een forse slag te hebben toegebracht aan de activiteiten van een drugsmafiabende van Turkse Koerden. Er is op tien vuurwapens, 300 kilo heroïne en bijna vijf miljoen gulden beslaggelegd. Enkele eerder gearresteerde verdachten zijn al maart dit jaar door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van meer dan tien jaar.

Het onderzoek is in 1989 met een team van twintig politiemensen in de regio's Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden begonnen nadat door de Regionale Inlichtingendienst informatie was aangedragen over een grootscheepse handel in heroïne. In september 1990 werd begonnen met de opsporing en aanhouding van de 95 hoofdverdachten in deze zaak. Naar verwachting zal de zaak begin 1992 administratief afgerond kunnen worden. Het politieteam opereerde onder de naam “Zozan-team”. Zozan betekent in het Koerdisch “bergdorp”. Veel van de verdachten bleken namelijk afkomstig te zijn uit Koerdische bergdorpen.

Uit analyse van het verzamelde materiaal bleek dat ongeveer achthonderd personen in meer of mindere mate verdacht konden worden van betrokkenheid bij de drugshandel, danwel deel uitmaakten van een criminele organisatie.

Pag 3:

Drugshandel geleid vanuit Turkije

Van meet af aan werd bij het onderzoek geprobeerd de bazen in de drugsmafia in plaats van de koeriers op te sporen. Zo verdiende de "kroonprins' in de organisatie in '88 en '89 ten minste zes miljoen gulden aan de heroïnehandel. Dit geld werd onder andere omgezet in roerende- en onroerende goederen in Turkije en Nederland.

Wegens de internationale aard van het criminele netwerk werd contact gelegd met Interpol, zowel in Den Haag als in Ankara. Daaruit bleek dat de drugshandel op professionele manier vanuit Turkije werd geleid. Nederland was "transito- land' en Arnhem "overslaghaven'. De heroïne werd in Nederland gedistribueerd naar Duitsland, Spanje, België, Frankrijk en Engeland.

De grondstoffen kwamen uit Iran en Irak en in Turkije werd de heroïne geproduceerd. Onder meer in vrachtwagens werden de spullen vervolgens naar Westeuropa gesmokkeld. De Turken kochten in Nederland, naast restaurants en koffiehuizen, im- en exportbedrijven, zodat zij de vrachtwagens onverdacht konden laten rijden. Jaarlijks zijn zo honderden kilo's heroïne gesmokkeld. Daarbij werden vele miljoenen verdiend.

Binnen de organisatie, die uit verscheidene Turks-koerdische families bestond, werden vermoedelijk liquidaties niet geschuwd om de discipline te handhaven. Als het nodig werd gevonden kwamen zogenoemde "controllers' uit Turkije om in Nederland orde op zaken te stellen.

De politie verdenkt deze mensen er ook van valse identiteitspapieren te hebben geregeld voor illegaal in Nederland verblijvende Koerden en Turken. Ook regelden zijn schijnhuwelijken, waarbij Nederlandse vrouwen geld kregen voor het aangaan van zo'n huwelijk.