Koers DSM lager na uitlating topman Van Liemt

AMSTERDAM, 18 DEC. Grote blikvanger op de Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen het chemiefonds DSM, dat sterk moest inleveren na uitlatingen van topman Van Liemt. Op de lokale markt ging Multihouse verder omhoog.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag lager, geleid door DSM. Een interview in het bedrijfsblad "DSM Magazine', waarin topman Van Liemt zich bezorgd uitliet over de resultatenontwikkeling in 1992, werd door handelaren aangehaald als reden voor de lagere koers. Daar kwam nog een slechte voorspelling van de VNCI bij, zodat alle seinen voor DSM op rood sprongen.

DSM, dat gisteren sloot op 94,50 gulden, was omstreeks het middaguur 2,70 gulden lager bij flinke omzetten. De EOE-index, die gisteren sloot op 274,49, was omstreekst het middaguur 0,53 punten lager.

Aandelen van andere chemieconcerns deden het lang niet zo slecht. Akzo daalde maar 0,60 tot 128,80 gulden, Gist-brocades was zelfs een dubbeltje hoger op 31,20 gulden.

Een ander opvallend fonds was Elsevier (slot gisteren: 99,20 gulden), dat omstreeks het middaguur vier dubbeltjes hoger noteerde na een hoogste koers van 99,90 gulden. De omzetten in Elsevier, waarin dit jaar tot nu toe dagelijks gemiddeld ruim 213.000 stukken omgingen, waren vanmorgen redelijk groot. Gisteren werden 240.662 stukken Elsevier verhandeld. Volgens handelaren is de laatste dagen vooral van Britse zijde belangstelling voor Elsevier “en van een agressieve Zwitserse koper”.

Een woordvoerder zei vanmorgen dat Elsevier is benaderd door Maxwell Communications. Het wankelende imperium van de overleden mediatycoon zou enige activa in de aanbieding hebben voor Elsevier. De Nederlandse uitgever kocht in maart de wetenschappelijke uitgeverij Pergamon van Maxwell, waardoor de schuldenlast van het Britse concern iets lichter werd. Een handelaar van een groot Brits effectenkantoor: “Via onze contacten bij Pergamon hebben we bekeken of daar ook geknoeid was. We hebben niets kunnen vinden.”

Handelaren menen dat de aandelenmarkt er op het moment kwetsbaar uitziet. Als belangrijkste reden noemen handelaren de de huidige zwakte van de dollar, waardoor net als tijdens de kerstperiode in 1989 en 1990 een golf van verkopen zou kunnen ontstaan. “Ik praat dan over een gemiddelde koersdaling van twee tot drie procent”, aldus een handelaar.

De Amsterdamse beurs is meer dan andere Europese markten gevoelig voor dollarfluctuaties. De grote Nederlandse bedrijven hebben een relatief klein achterland en ontvangen hun inkomsten voor een groot deel in dollars. Vanuit een technisch oogpunt ligt de volgende weerstand bij de EOE-index op een niveau van 272 punten. De volgende grens is 268 punten.

Onzekerheid over de rente-ontwikkeling overschaduwt tevens de markt. Ook de expiratie van opties vrijdag speelt een rol. Na de bevestiging van het Witte Huis dat de Amerikaanse economie nog steeds in een recessie verkeert, neemt de hoop toe dat de Fed, het stelsel van centrale banken, de rente nog verder zal verlagen. Maar de bijeenkomst van de Bundesbankrat morgen in Frankfurt zou voor complicaties kunnen zorgen. Tijdens de laatste bijeenkomst van de Bundesbank, tien dagen geleden, verwachtten veel handelaren dat de Duitse centrale bank de rente zou verhogen. Dat gebeurde toen niet.

Maar afgezien van het wel of niet doorgaan van een Duitse renteverhoging menen veel handelaren dat bij de diverse marktpartijen nog veel geld beschikbaar is voor beleggingen. “Ik heb de indruk dat vooral veel binnenlandse instituten veel aandelenbeleggingen hebben uitgesteld als gevolg van de onrust die dit jaar ondermeer het Golfgebied, Rusland en Joegoslavië heeft geteisterd”, meent handelaar H. de Jonge van Barclays de Zoete Wedd.

NEW YORK Wall Street sloot gisteren een rommelige sessie scherp lager af. De verflauwde kooplust, winstnemingen door institutionele beleggers voor het einde van het boekjaar en een koersdaling van bankgigant Citicorp droegen ook bij aan de lagere stemming. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 16,7 punten lager op 2.902,28.

LONDEN Het FT-100-koersgemiddelde was omstreeks het middaguur 12 punten lager. Market-makers gaven lagere prijzen af in reactie op een koersdaling van 17 punten op Wall Street. Op een dunne markt overheerste verder de saaiheid.

FRANKFURT Frankfurt opende hoger, maar handelaren zeiden dat de hogere koersen voornamelijk waren te danken aan sporadische orders in een lege markt. Ze meenden dat het hogere niveau niet lang vastgehouden kon worden. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot: 1.560,93) was om 12.00 uur 12 punten lager.

TOKIO Saaiheid overheerste vandaag op de beurs van Tokio. De markt reageerde negatief op de strengere regelgeving voor de optie- en termijnhandel. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 106,39 punten lager op 22.629,90.