Kamerlid houdt bommengooier aan

DEN HAAG, 18 DEC. Het VVD-Kamerlid P. Blauw heeft gisteravond een man overmeesterd die een brandbom door het raam van het ministerie van algemene zaken gooide. Blauw zag hoe de man op het Binnenhof de molotov-cocktail door het raam van het departement van premier Lubbers wierp. Met een personeelslid van de Kamer wist Blauw de man aan te houden en over te dragen aan de politie. Hij bleek nog een tweede brandbom bij zich te hebben.

De schade bleef beperkt tot een gebroken ruit en een brandje buiten het gebouw dat door de beveiligingsdienst tijdig werd geblust. De dader is een 32-jarige inwoner van Den Haag die volgens de politie een gestoorde indruk maakte. Een woordvoerder van de politie zegt dat het gaat om een psychiatrisch patiënt die inmiddels is overgedragen voor nadere behandeling. Volgens de politie van Den Haag zijn verder geen politieke motieven in het spel zoals bij de recente bomaanslagen op het ministerie van justitie en het huis van staatssecretaris Kosto.

Het is echter de tweede keer in korte tijd dat een "verward persoon' het Binnenhof uitkiest voor een strafbaar feit. Eind oktober werd een journalist van het NOS-journaal bij het Binnenhof neergestoken door een man die eveneens een zeer gestoorde indruk maakte.

Volgens de politie wordt er echter al scherp gesurveilleerd op het Binnenhof en was er gisteren bij de bommengooier sprake van een incident. De politie wil nog eens kritisch kijken naar nadere veiligheidsmaatregelen maar zij voegt er aan toe dat het volledig afsluiten van het Binnenhof voor voorbijgangers en bezoekers niet aan de orde is.