Kamer stemt in met greep in kas pensioenfonds

DEN HAAG, 18 DEC. Minister De Vries (sociale zaken) heeft vanmiddag in de Tweede Kamer van de regeringspartijen CDA en PvdA het groene licht gekregen om het vermogen van het pensioenfonds PGGM de komende drie jaar met 1,5 miljard gulden af te romen.

De Vries wil dit geld gebruiken voor de verbetering van de arbeidsvoorwaarden van de werknemers in ziekenhuizen, verpleeghuizen en bejaardenoorden. Het PGGM, dat zich falikant tegen dit plan heeft gekeerd, wilde aan het begin van de middag nog niet reageren.

De oppositiepartijen hadden eveneens forse kritiek op de plannen van De Vries. “Niet net”, oordeelt VVD-woordvoerder R. Linschoten over de manier waarop De Vries in drie jaarlijkse tranches van 500 miljoen gulden het PGGM-vermogen wil afromen om loonsverhoging te financieren. D66 vindt dat de regering beter had kunnen kiezen voor de “koninklijke weg van de Brede Herwaardering, waarbij alle pensioenfondsen in zes jaar de gelegenheid krijgen via premieverlaging vermogensoverschotten af te romen.”

De oppositie waarschuwde dat er een conflict dreigt als werkgevers en werknemers in de gezondheidszorg, de bejaardenoorden en welzijnswerk hun poot stijf houden en weigeren de pensioengelden aan te spreken. Linschoten verweet de regering “struisvogelpolitiek” omdat afroming van vermogensoverschotten nu, op den duur toch leidt tot verhogingen van de pensioenpremie om zo aan de verplichtingen te kunnen voldoen.

CDA en PvdA achten zich gebonden aan de afspraken die begin februari bij de Tussenbalans (de bezuinigingsoperatie van 17 miljard gulden) zijn gemaakt. De vermogensafroming bij het PGGM-pensioenfonds maakt daar deel van uit, zei J. van Zijl (PvdA). Hij pleitte voor enige flexibiliteit bij de ingeboekte bedragen voor de jaren na 1992 (tweemaal vijfhonderd miljoen gulden).

Over de hardheid van de verplichting die de coalitiepartners op zich hebben genomen om na 1992 nogmaals tweemaal vijfhonderd miljoen gulden te putten uit de pensioenreserves, zei G. Gerritse (CDA) “Natuurlijk is niets waterdicht en vuurvast.”