Gorbatsjov: Honecker gaat spoedig naar Noord-Korea

MOSKOU, 18 DEC. De voormalige Oostduitse president en partijleider Erich Honecker zal waarschijnlijk binnen enkele dagen naar Noord-Korea vertrekken. Dat heeft Sovjet-leider Gorbatsjov gisteren gezegd tegen een Duitse televisiecommentator.

Gorbatsjov heeft gisteren alle betrokkenen in de kwestie-Honecker gevraagd “enkele dagen” niet over de zaak te spreken teneinde in die periode een oplossing te vinden. Honecker vluchtte vorige week de Chileense ambassade in Moskou binnen, om te ontkomen aan zijn uitlevering aan Duitsland. De Russische regering gaf hem aanvankelijk bevel vor eind vorige week Rusland te verlaten; dat ultimatum werd in het weekeinde herhaald, met maandagavond als uiterste limiet. Honecker heeft beide ultimata genegeerd.

Gisteren maakte de Duitse regering duidelijk, nog steeds te rekenen op Honeckers uitlevering. De vroegere partijleider moet zich in de Bondsrepubliek verantwoorden voor het uitvaardigen van het beruchte Schiessbefehl langs de toenmalige grens tussen Oost- en West-Duitsland.

De Russische regering zag gisteren af van het stellen van een nieuw ultimatum en liet tevens weten Honecker niet te zullen dwingen de Chileense ambassade te verlaten.

Honecker zelf heeft volgens het Berlijnse boulevardblad Super tegen zijn in Berlijn wonende dochter Erika gezegd “sceptisch” te staan tegenover de mogelijkheid naar Noord-Korea te vertrekken. Volgens het blad heeft hij zijn dochter telefonisch laten weten geen hoge dunk te hebben van de Noordkoreaanse leider Kim Il Sung en niet te weten wat hem in Noord-Korea te wachten staat. Aan de andere kant zag hij geen alternatieven voor een vertrek naar Pyongyang, zo zou hij daaraan hebben toegevoegd.

Noord-Korea is het enige land dat zich bereid heeft verklaard Honecker op te nemen. Sinds enkele dagen staat op het Moskouse vliegveld Sjeremetjevo een Noordkoreaans lijnvliegtuig klaar om Honecker op te halen. (Reuter, UPI)