Franse society-juweliers naar gevang

PARIJS, 18 DEC. De twee Parijse topjuweliers Jacques en Pierre Chaumet, die Elizabeth Taylor, Imelda Marcos en koning Hassan II van Marokko tot hun klanten mochten rekenen, zijn gisteren tot gevangenisstraffen veroordeeld in een van Frankrijks kleurrijkste financiële schandalen. De gebroeders Chaumet werden schuldig bevonden aan fraude, misbruik van vertrouwen en illegale uitoefening van het beroep van bankier.

Jaccques Chaumet (65) kreeg vijf jaar celstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Zijn broer Pierre (63) kreeg vier jaar, waarvan 2,5 jaar voorwaardelijk. Beiden werden bovendien tot een boete veroordeeld van een half miljoen franc (ca. 167.000 gulden). Zes compagnons kregen lichtere straffen.

In het drie weken durende proces hoorde de rechtbank hoe de broers leningen van banken verkregen met edelstenen die door de high society in bewaring waren gegeven. Volgens de openbare aanklager verloor koning Hassan waarschijnlijk 60 miljoen gulden. De Franse ex-minister van justitie A. Chalandon ging voor bijna 2,5 miljoen gulden het schip in. Prinses Minnie de Beauvon-Craon vertelde dat haar paarls, waarvan ze dacht dat ze veilig in de kluis lagen, op een veiling waren verkocht.

Chaumet is al sinds de achttiende eeuw een topnaam in de Parijse juwelierswereld. Het juweliershuis maakte nog de kroon voor keizer Napoleon.

De zaak, gevestigd aan de Place Vendome, kwam in het begin van de jaren tachtig in moeilijkheden. De vraag naar diamanten daalde dramatisch na de tweede oliecrisis, een ramp voor de broers Chaumet met hun duur ingekochte voorraad. Tevergeefs probeerden ze de weggevallen vraag van de sjeiks en emirs uit het Midden-Oosten te compenseren door het openen van een filiaal in New York. Bij de financiële deconfiture in 1987 kwam een financieel gat van 600 miljoen gulden aan het licht. Het juweliershuis is verkocht en wordt voortgezet onder een ander management.