Franker kan beste team opstellen voor Davis Cup

DEN HAAG, 18 DEC. De topspelers uit het Nederlandse tennis stellen zich opnieuw volledig beschikbaar voor de Davis-bekerploeg, die over ruim zes weken in de eerste ronde van de wereldgroep tegen Zwitserland speelt.

Het voorlopig aangewezen zestal, Siemerink, Haarhuis, Krajicek, Koevermans, Schapers en Eltingh heeft coach Stanley Franker toegezegd bij de Open Australische kampioenschappen in Melbourne geen gemend-dubbel te zullen spelen. “Daar willen Nederlandse combinaties het nog wel eens ver brengen”, constateerde Franker gisteren tijdens een persconferentie in Den Haag. “Spelers die in Melbourne worden uitgeschakeld, gaan terug naar Nederland, om zich daar voor te bereiden op de strijd met Zwitserland, die vijf dagen na de laatste wedstrijd in Australië begint.”

De spelers trekken daarmee de lijn door, die in september ook voor de promotiewedstrijd in Mexico-Stad werd gevolgd. Toen immers werd twee weken uitgetrokken voor de acclimatisatie en afstand gedaan van een toernooiweek, die direct financieel gewin had kunnen opleveren.

De Davis-beker is trouwens ook niet onaantrekkelijk. De Internationale Tennis Federatie stelt de landen die in de eerste ronde van het wereldtoernooi worden uitgeschakeld, 81.000 dollar, zo'n 150.000 gulden, beschikbaar. Verliezers in de tweede ronde, de winnaar van Nederland - Zwitserland speelt uit tegen Frankrijk of Engeland, krijgen het dubbele bedrag. De KNLTB zal een wezenlijk deel van het binnenkomende geld ter beschikking van de spelers stellen.

De tennisbond doet trouwens meer. Hoewel tennis om de Davis-beker Nederland nooit echt geld heeft gekost, is de voorbereiding op Nederland - Zwitserland (31 januari, 1 en 2 februari) professioneel aangepakt. Er is voor drie jaar een contract afgesloten met een managementsbureau (Advantage, dat ook Haarhuis en Krajicek in zijn stal heeft), waarbij de KNLTB geen strop kan hebben aan de organisatie van de wedstrijd in Houtrust.

Er wordt gerekend op 4000 toeschouwers per dag en een recette van 400.000 gulden, ongeveer de helft van het budget voor de ontmoeting. De andere inkomsten moeten komen uit de opbrengst van sponsorboxen en de TV-rechten van vrijwel zeker live-uitzendingen, waar nog over onderhandeld wordt. Grote sommen uit reclame zijn niet te verwachten, aangezien de ITF voor het hele toernooi contracten heeft met sponsors.

Franker is uiteraard gelukkig met de opnieuw gebleken bereidheid van zijn selectiegroep van wie Siemerink en Krajicek in Melbourne samen in het dubbel uitkomen en met het gegeven dat het om een thuiswedstrijd gaat. “Thuis kun je zelf de locatie en de baansoort bepalen en je hebt natuurlijk het voordeel van eigen publiek. In januari en februari moet je echter binnen spelen en dat is niet in ons voordeel, want van de Zwitsers Hlasek en Rosset is Hlasek een uitgesproken indoorspeler. Hij heeft drie toernooien gewonnen, steeds binnen, hij heeft daarnaast vijf finales gehaald en daarvan was er maar één buiten.”

Richard Krajicek heeft afgezien van een eventuele plaats in het Olympische tennistoernooi van Barcelona. Dat heeft de 20-jarige Hagenaar directeur sportief Stanley Franker van de KNLTB dit weekeinde laten weten.

Franker heeft bij het Nationale Olympische Comité maandag drie mannen en drie vrouwen voor uitzending voorgedragen. Dat zijn Brenda Schultz, Manon Bollegraf, Nicole Muns-Jagerman, Paul Haarhuis, Jan Siemerink en Mark Koevermans. De koppels Schultz-Bollegraf en Haarhuis- Koevermans zijn kandidaat voor het dubbelspel.

Half februari volgt nominatie aan de hand van de wereldranglijsten. De Internationale Tennis Federatie heeft als norm voor Barcelona gesteld een plaats bij de eerste veertig. Voorts worden er nog kwalificatietoernooien gehouden.

“Krajicek vindt dat Barcelona niet past in zijn programma. Hij neemt dan deel aan toernooien in de Verenigde Staten”, aldus Franker. “Hij denkt in 1996 in Atlanta ook een kans te hebben. Ik kan niet anders dan dat besluit respecteren. Al ben ik van mening, dat je beter nu kunt nemen wat zich voordoet. Over vier jaar sta je er misschien weer heel anders voor. De moeilijkheid in het tennis is, dat de Olympisch Spelen niet zo heel erg aanspreken. Iedereen droomt altijd van Wimbledon en de andere Grand Slamtoernooien. Dan is er ook nog de Davis Cup. Het programma is al overladen.”