Flinke verhoging gemeentelijke belastingen in '92

DEN HAAG, 18 DEC. Het komend jaar zullen de gemeentelijke belastingen en heffingen met gemiddeld 12,4 procent omhoog gaan.

Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekend, na een bestudering van de gemeentebegrotingen voor het komend jaar. Het afgelopen jaar bedroeg de stijging 9,9 procent. Duurder worden vooral de reinigingsrechten en het rioolrecht. Deze laatste zal in 1992 stijgen met 18 procent. De reinigingsrechten stijgen met gemiddeld 32 procent. Vooral in de grote gemeenten worden de reinigingsrechten fors duurder: 37 procent in 1992 ten opzichte van krap 16 procent in dit jaar. Ook de onroerend goed belasting zal komend jaar fors stijgen. De onroerend goed belasting voor gewone huizenbezitters stijgt met 9,8 procent, terwijl die voor zakelijke gerechtigden slechts zal stijgen met 3,6 procent.