Emoties in toom bij Heister

ROTTERDAM, 18 DEC. Twee jaar geleden veroverde Danny Heister bij verrassing de Europese Top 12-titel bij de jeugd. De internationale doorbraak bleef daarna uit. Daar lijkt nu verandering in te komen. Na zijn nationale titel, afgelopen zondag, bleef het "zondagskind' uit Didam gistermiddag ongeslagen tegen Joegoslavië. Deze eerste degradatiewedstrijd ging enigszins ongelukkig voor de Oranje-spelers met 4-3 verloren.

Al geruime tijd is bekend dat Danny Heister een begenadigd talent is. Maar tegelijkertijd staat hij bekend om één uitgesproken zwakke eigenschap: zijn mentaliteit. In de razendsnelle pingpongsport behoort het in toom houden van de emoties tot de meest essentiële kwaliteiten, waarover een topper dient te beschikken. Heister is inmiddels door schade en schande wijs geworden. De import-Amsterdammer heeft zelf regelmatig gemerkt, dat geheide winstpartijen hem door eigen toedoen door de neus werden geboord.

Onlangs besloot hij om voor een deel van zijn begeleiding andermans hulp in te roepen. Hij legde contact met de Amsterdamse conditietrainer Bab Barends. Heister: “Met hem heb ik de afspraak gemaakt, dat hij me begeleidt tot aan de Olympische Spelen. Wekelijks trainen we een keer of drie in het Amsterdamse Bos. Het gaat in hoofdzaak om het verbeteren van mijn conditie, maar ik merk dat er vanzelf ook een soort mentale begeleiding uit voortvloeit. We praten veel met elkaar. Over tafeltennis, maar ook over allerlei andere zaken. Zo'n soort vertrouwensfiguur had ik op dat moment net nodig.”

Sinds Heister onder de hoede van Barends bezig is met het versterken van de spieren en het verhogen van de geestelijke veerkracht is de vooruitgang inderdaad opmerkelijk. Bij de playoffs wist hij tot twee keer toe Paul Haldan te bedwingen. En afgelopen weekeinde was hij in Den Bosch onbespeelbaar voor al zijn tegenstanders. Aan zijn nationale titel kleefde slechts één vlekje. Titelverdediger Haldan had zich zondagmorgen ziek afgemeld, waardoor Heister niet kon bewijzen momenteel sterker te zijn dan de ex-Roemeen.

Internationaal begint Heister dit seizoen mee te tellen. In de superligawedstrijd tegen België scoorde hij het enige Nederlandse punt en tegen Duitsland had hij diverse matchpoints in zijn partij tegen Fetzner. Maar gisteren brak hij echt door. De manier waarop de overwinningen op Grujic en Lupulesku tot stand kwamen, waren ronduit imponerend. Heister, kortom, lijkt echt volwassen geworden: “Ik heb wel het een en ander geleerd, ja. Om te beginnen kijk ik niet meer al te ver vooruit. Dat deed ik in het verleden wel. Dan zat ik met mijn hoofd al een maand verder, maar verloor ik uit het oog waar ik op dat moment mee bezig was.”

Toch heeft Heister alle reden om de naam Barcelona eens door zijn hoofd te laten gaan. Want zijn vooruitgang geeft alle reden om in februari met optimisme aan de Olympische kwalificatieklus in Bolzano te beginnen. Elke tafeltennisser die zich plaatst, kan in ieder geval rekenen op uitzending. In tegenstelling tot 1988, toen Haldan na plaatsing toch thuis moest blijven, respecteert het NOC dit keer de normen van de Internationale Tafeltennis Federatie en het Internationaal Olympisch Comité.

Of Trinko Keen zich in Bolzano ook kan doen gelden, is momenteel geheel onduidelijk. De leeftijdgenoot van Heister maakte in oktober nog grote indruk bij de internationale kampioenschappen van Hongarije. Hij versloeg onder anderen de Chinees Huang en de Rus Mazunov en reikte daardoor tot de halve finale. Maar afgelopen zondag, uitgerekend tegen Heister, was hij zo snel uit zijn evenwicht gebracht dat hij een ontluisterende 0-3 nederlaag leed.

Ook gisteren was hij niet bepaald het toonbeeld van stabiliteit. Toch won hij wel van de geduchte Kalinic. Trinko Keen, die zich laat begeleiden door ex-international Carel Deken, zegt mentaal opgebrand te zijn. In ieder geval zorgde hij er door zijn zege tegen Kalinic wel voor dat het Nederlands team een redelijk gunstig uitgangspunt heeft voor de beslissende return op 21 januari. Met een fitte Paul Haldan in de opstelling moet de 3-4 nederlaag in principe weg te poetsen zijn. Joegoslavië is dit seizoen aanzienlijk verzwakt. De sterkste speler, Primorac, is een Kroaat en het Joegoslavische team is voor hem derhalve taboe. Daardoor behoort ook het dubbel Primorac-Lupulesku - waarschijnlijk de sterkste combinatie ter wereld - tot het verleden.

    • Ted van der Meer