d'Ancona komt TROS tegemoet

DEN HAAG, 18 DEC. De TROS kan in principe beschikken over een etherfrequentie voor commerciële radio. Dat zei minister d'Ancona (WVC) gisteren in de Eerste Kamer tijdens het debat over het wetsvoorstel invoering landelijke commerciële omroep.

De TROS heeft verregaande plannen om volgend jaar uit het publieke bestel te stappen en een commerciële omroep te worden. De TROS zal daarbij gebruik maken van het gisteren door de Eerste Kamer aangenomen wetsvoorstel dat commerciële omroep via de kabel mogelijk maakt. De TROS meende aanvankelijk te moeten afzien van radio omdat het luisteraarsbereik via de kabel te klein zou zijn. De omroep wil onder meer de luisteraars van autoradio's bereiken. Daarvoor is een etherfrequentie nodig. Het voornemen om af te zien van radio-activiteiten wanneer de omroep commercieel wordt, zorgde voor grote onrust onder het personeel van de TROS.

Volgens minister d'Ancona van WVC hoeft de Mediawet niet te worden gewijzigd om de TROS een etherfrequentie voor radio beschikbaar te stellen. De frequentie zou kunnen worden vrijgemaakt door de dubbele verspreiding via FM en middengolf van de landelijke zenders te beëindigen. Een etherfrequentie kan volgens de minister uitsluitend beschikbaar komen als de TROS zijn voornemen doorzet om via de kabel commerciële televisie te bedrijven. Een combinatie van commerciële tv naast publieke radio is wettelijk niet mogelijk. De TROS is verheugd over de aankondiging van de minister.