Conflict over besteding te vorderen Wir-premie

DEN HAAG, 18 DEC. CDA en PvdA verschillen van mening over de besteding van de terug te vorderen WIR-investeringspremies. Het CDA wil het bedrag van minimaal 270 miljoen gulden teruggeven aan het bedrijfsleven. De PvdA wil het geld besteden aan verbetering van de infrastructuur.

Vorige week bleek uit een onderzoek van de belastingdienst dat het bedrijfsleven tijdens het beruchte WIR-weekeinde van eind februari 1988 ten onrechte een bedrag van 270 miljoen gulden heeft geclaimd. De fiscus wil dit bedrag terugvorderen. Volgens ingewijden kan het bedrag oplopen tot 500 miljoen gulden.

Het CDA wil het geld “retourneren” aan het bedrijfsleven. “Bij de opeenstapeling van WIR-tegenvallers heeft het bedrijfsleven een veer moeten laten”, zegt woordvoerder J. Reitsma. “Het is dus niet meer dan logisch dat de overheid dit nu corrigeert.”

Volgens de PvdA-fractie is het dossier over de WIR-tegenvallers gesloten. De PvdA wil het geld gebruiken voor de verbetering van de infrastructuur in Nederland, zegt woordvoerder A. Melkert. In juni 1990 is namelijk besloten dat de WIR-tegenvaller van ongeveer 700 miljoen gulden zou worden gefinancierd uit de aardgasmeevaller.