Bush wil eind geruzie Israel en Arabieren

WASHINGTON, 18 DEC. De Amerikaanse president Bush heeft gisteren een beroep gedaan op Israel en zijn Arabische onderhandelingspartners een eind te maken aan hun procedurele twisten. Niettemin ziet het ernaar uit dat de eerste bilaterale ronde in Washington vanavond zonder enige vooruitgang wordt afgesloten.

Bush kwam met zijn boodschap in een gesprek met de Israelische minister van buitenlandse zaken David Levy. “We hebben geruzied over de omvang van de bijeenkomst en de kamers en de tafels en dat soort zaken en we willen gewoon dat de gesprekken naar substantiële punten overgaan”, zei de woordvoerder van het Witte Huis. Levy zelf voegde daaraan toe dat Bush niet wilde ingrijpen, zoals de Arabische delegaties wensen.

De Israelische delegatie heeft aangekondigd vanavond naar huis te gaan. Als er vandaag geen vooruitgang wordt geboekt, zou dat betekenen dat de contacten met de Jordaans-Palestijnse delegatie niet eens verder zijn gekomen dan de wandelgangen. Tot dusverre zijn de delegaties er niet in geslaagd Israels aandringen op gesprekken onder de paraplu van een gemeenschappelijk Jordaans-Palestijnse delegatie te verzoenen met het Palestijnse aandringen op afzonderlijke onderhandelingen met Israel.

De Israeliërs zijn wel aan tafel gaan zitten met de Syrische en de Libanese delegaties, maar daarmee is alles wel gezegd. De Israelische onderhandelaars hebben Syrië beschuldigd van steun aan terrorisme, en gezegd dat Damascus' stem tegen intrekking van de VN-resolutie die zionisme met racisme gelijkstelde, bewees dat Syrië de joodse staat nog altijd niet accepteert.

De Israelisch-Libanese gesprekken leken tot dusverre nog het soepelst te verlopen. Maar de Libanese delegatie kwam gisteren voor het eerst publiekelijk met de eis van een totale Israelische terugtrekking uit Zuid-Libanon vóór er ook maar iets tussen de twee landen kan worden geregeld.

Evenmin is er overeenstemming over plaats en tijdstip van hervatting van de onderhandelingen. Een woordvoerder van de Israelische premier Shamir kondigde gisteren in Jeruzalem aan dat de Israelische delegatie dit onderwerp later op de dag aan de orde zal stellen. Als er geen overeenstemming wordt bereikt - de Arabieren willen in Washington verder gaan omdat daar de kans op een Amerikaans ingrijpen het grootst is, maar Israel prefereert nog steeds het Midden-Oosten of daar ergens in de buurt - zal het in de komende weken worden geregeld, zei hij. Benjamin Netanyahu, woordvoerder van de Israelische delegatie in Washington, heeft gezegd niet te verwachten dat de volgende ronde voor eind januari begint.

Tegen die tijd hopen de Amerikanen, de peetvaders van het vredesproces, ook een multilaterale conferentie over Middenoosterse kwesties als water en veiligheid te organiseren ter ondersteuning van de bilaterale onderhandelingen. Deze conferentie zou oorspronkelijk op 28 en 29 januari in Moskou plaatshebben, maar gezien de situatie daar zoeken de VS nu naar een alternatief conferentie-oord. Lissabon en Brussel worden wel genoemd. (Reuter, AFP, AP)