Burgemeester Bergen zwicht niet voor kritiek

BERGEN, 18 DEC. Burgemeester J. Ritsema van Bergen heeft zich gisteravond in een soms emotioneel betoog verweerd tegen de kritiek op zijn weigering de Amerikaanse oud-generaal Schwarzkopf te ontmoeten die op 4 december in Bergen een organisatiebureau opende. Een grote meerderheid in de gemeenteraad heeft het optreden van Ritzema veroordeeld. Alleen de PvdA en Groen Links onthielden zich van een oordeel.

“Uit nogal wat reacties begreep ik dat ik door mijn optreden de indruk wekte dat ik zou sympathiseren met Saddam Hussein. Niets is minder waar. Deze meedogenloze dictator kan evenwel niet zo lang aan de macht zijn als hij niet zou zijn geholpen door het Westen. Toen de Westerse belangen werden bedreigd werd er ingegrepen. Over de slachtoffers van de Golfoorlog hoort men niets meer. Dat vind ik schokkend. Ik heb door mijn weigering om Schwarzkopf te onmoeten hun kant gekozen”, aldus Ritsema.

Uit het hele land heeft de PvdA-burgemeester reacties ontvangen op zijn handelwijze. Behalve instemming was er ook veel kritiek. Veel brieven bevatten scheldpartijen en dreigementen. Uit een aantal sprak onverholen socialistenhaat, zo zei hij.

Ritsema: “Ik besef dat benoemde en wellicht straks gekozen burgemeesters zeer terughoudend moeten zijn als het gaat om hun privé-opvattingen. Maar er zijn situaties waarin het erger is te zwijgen dan voor je eigen mening uit te komen. Dit was zo'n situatie. Dit bezoek was voor mij zo emotioneel dat ik het voor mijn geweten niet kon verantwoorden te zwijgen”.

Op zijn beurt zei hij geschokt te zijn over de volgens hem “astronomische bedragen” die Schwarzkopf voor zijn lezingen over de strategie tijdens de Golfoorlog vraagt, en ontvangt.