Brussel verruimt importen uit Midden-Amerika

BRUSSEL, 18 DEC. De Europese Gemeenschap schaft per 1 januari 1992 de importheffingen op landbouw- en visserijprodukten uit zes Middenamerikaanse landen af. De maatregel geldt voor drie jaar, zo is gisteren door de Europese Commissie in Brussel meegedeeld. Het besluit is maandag genomen tijdens een bijeenkomst van ministers van buitenlandse zaken van de EG-lidstaten.

Volgens de Europese Commissie vertegenwoordigen de produkten waarvan de invoer in de EG wordt vrijgelaten een waarde van ruim 1,1 miljard gulden. Het betreft vooral koffie, sierplanten, snijbloemen, specerijen, tropische vruchten en visprodukten, afkomstig uit Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama. Bananen zijn van de importversoepeling uitgezonderd. Voor industrieprodukten uit de zes genoemde landen gold al dat ze zonder invoerheffing naar de EG mogen worden uitgevoerd.

De uitbreiding ervan past in de Europese pogingen het vredesproces en de economische ontwikkeling van Centraal-Amerika te ondersteunen. (AFP)