Bevolking en commissie oneens over plan Grote Markt in Groningen

GRONINGEN, 18 DEC. Bij de keuze van een ontwerp voor herinrichting van de Grote Markt in Groningen en een nieuw stadhuis staat de mening van de bevolking haaks op die van een commissie van deskundigen. B en W staan nu voor de lastige taak een afweging te maken en in februari een voordracht te doen aan de raad.

De bedoeling is in 1993 te beginnen met de uitvoering van één van de ontwerpen van de architecten Gunnar Daan, Adolfo Natalini, Koen van Velzen of Jo Coenen. Het gemeentebestuur hield een enquête om de mening van de bevolking te peilen. Ruim 83 procent van de 5.875 Groningers die een formulier inleverden koos voor het ontwerp van de Italiaanse architect Natalini, waarbij de in de oorlog verwoeste Waagstraat in ere wordt hersteld en dat qua architectuur wellicht het best aansluit bij de architectuur van de oude stad.

De voorkeur van de commissie ligt bij het ontwerp van Gunnar Daan, die een groot hellend zinken dak ontwierp en het oude stadhuis in een U-vorm omzoomt. De commissie meent dat uitvoering van Daans plan de Grote Markt tot “een besloten, intiem plein” maakt.

Hoewel het ontwerp van Natalini in stedebouwkundige zin “intelligent is uitgewerkt” vindt de commissie dat het architectonisch van magere kwaliteit is. “De stedelijke identiteit wordt gelijkgesteld met nostalgie: een vals sentiment, dat op deze locatie misplaatst is.” Ook mist het “iedere historische inslag”.

De Groningers zijn juist enthousiast over het idee van de Italiaan. Sfeervol, warm en gezellig zijn termen die werden genoemd. Wethouder van cultuur Y. Gietema verklaarde gisteren dat een definitieve keuze niet gemakkelijk zal worden. “We vragen geen publieksoordeel om het vervolgens te negeren.”

Het college zal haar voorkeur baseren op drie criteria: de financiële haalbaarheid van de ontwerpen en de oordelen van publiek en deskundigen.