Belegger daagt beursbestuur

ROTTERDAM, 18 DEC. Directeur Th.C. van der Meer van het beleggingsfonds Tjoeroeg uit Rotterdam wil dat de Amsterdamse effectenbeurs zijn advies intrekt om de handel in aandelen Tjoeroeg te staken. Hij eiste dat vanmorgen in kort geding voor de Amsterdamse rechtbank.

De Vereniging voor de Effectenhandel (het beursbestuur) verstuurde op 6 december een circulaire naar effectenhandelaren, met daarin het dringend advies geen aandelen Tjoeroeg meer te verhandelen. Hierdoor is de handel stilgevallen. Tjoeroeg verhandelde al enige tijd aandelen, ter voorbereiding van een gang naar de parallelmarkt.

Het advies van het beursbestuur is ingegeven door het “ernstige vermoeden” dat Tjoeroeg een aandelenemissie heeft gedaan zonder prospectus uit te geven. Volgens de wet hoort zo'n prospectus een emissie te begeleiden, tenzij de aandelen aan bekenden worden verkocht. Volgens het beursbestuur zijn de aandelen zeker niet alleen aan bekenden verkocht.

Het bestuur van de Amsterdamse beurs vermoedt ook dat er nauwe banden bestaan tussen Tjoeroeg en de omstreden effectenmakelaar Rotterdam Investment Group (RIG). RIG werd in augustus door het beursbestuur geroyeerd, omdat het op te agressieve wijze vrijwel waardeloze aandelen verkocht. Volgens het bestuur heeft het inmiddels failliete RIG zijn actviteiten gewoon voortgezet, nu als "telemarketingbureau' Financial Strategies International (FSI) in Den Haag.

Bij FSI werkt RIG's voormalige topverkoper J. Clay. FSI zou telefonisch aandelen Tjoeroeg verkopen. Ook de oud-directeur van RIG, W. Plaizier, werd met Tjoeroeg in verband gebracht. Hij was aangezocht als commissaris van het beleggingsfonds, maar speelt geen rol meer, aldus de raadsman van Tjoeroeg, mr. E.J. Louwers vanmorgen. Toen bleek dat RIG niet in de haak was, zouden Tjoeroegs grootaandeelhouders (Van der Meer en de Candese filmproducent S. Roth) van Plaiziers aanstelling hebben afgezien.

Het beursbestuur zegt gehandeld te hebben naar aanleiding van informatie van het ministerie van financiën, zo deelde het vanochtend ter zitting mee. Financiën controleert de gang van zaken op de incourante markt, waar Tjoeroeg nu genoteerd staat. De Economische Controledienst van het ministerie is vorige week een onderzoek naar het fonds begonnen.

Raadsman Louwers vindt dat het beursbestuur door haar agressieve handelwijze "de grenzen van de betamelijkheid' heeft overschreden. “Zo'n circulaire gaat heel erg ver, vooral als daar verder niet inhoudelijk met Tjoeroeg over is gesproken. Tjoeroeg probeert de introductie op de parallelmarkt volgens de regels van de beurs te volbrengen.”

Van der Meer wil van Tjoeroeg een film- en vastgoedmaatschappij maken. Hij bezit samen met Roth (“even uit mijn hoofd gezegd”) ongeveer 6 tot 7 miljoen aandelen. Om zijn plannen te kunnen realiseren, voelde hij zich gedwongen het beursbestuur in kort geding te dagen. “De deur bij het beursbestuur zat helemaal dicht. Dit was de enige manier om het gesprek op gang te houden”. Uitspraak 9 januari.