Beeren: hou Newman als "geliefde invalide'

AMSTERDAM, 18 DEC. “Ik stel voor het schilderij als een geliefde invalide in ons hospitaal te houden. Zo niet, dan moeten we het uit de collectie halen en verkopen, veilen, of vernietigen, ofwel terug geven aan mevrouw Newman.” Dat zei directeur W. Beeren van het Stedelijk Museum in Amsterdam vanmorgen op de vergadering van de commissie van cultuur in de Amsterdamse gemeenteraad over de restauratie van Barnett Newmans schilderij Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III.

Beeren kreeg vanmorgen nauwelijks de tijd zijn visie nog eens uiteen te zetten. Hij werd midden in zijn betoog door de commissie afgebroken. De vergadertijd was beperkt omdat de leden van de commissie bijtijds in een raadsvergadering moesten verschijnen. In de korte tijd die hij ter beschikking had herhaalde Beeren, dat de keuze voor Goldreyer zorgvuldig was geweest. “Wij zijn niet van tevoren gewaarschuwd,” aldus Beeren. “Wij hebben geen geruchten over een slechte reputatie van Goldreyer gehoord, ook de conservatoren en de restaurateurs niet.”

Inleiders hadden het schilderij aan het begin van de vergadering getypeerd als "een patiënt na een aanslag', als "in coma', als "een dood verklaarde in een kist'. Prof.dr. E. van de Wetering vond de gang van zaken rond het gerestaureerde schilderij eerder “een Griekse tragedie dan een gladiatorengevecht”. Volgens Van de Wetering had Beeren nooit voor Goldreyer als restaurateur gekozen als hij van tevoren had geweten dat het doek zou worden overgeschilderd. “Beeren is ervan uitgegaan dat dat nooit zou gebeuren,” aldus Van de Wetering.