Banken geschokt door surséance Maxwell

LONDEN, 18 DEC. De 43 banken die in totaal 2,35 miljard dollar hebben uitstaan bij Maxwell Communications Corporation (MCC) zijn geschokt over het verleende betalingsuitstel in Amerika en Groot-Brittannië.

MCC, een van de twee grote beursgenoteerde ondernemingen van wijlen Robert Maxwell, kreeg gisteren in Amerika vier maanden respijt om orde op zaken te stellen. Nu is aan MCC ook in Groot-Brittannië uitstel van betaling verleend. Dit betekent dat de schuldeisers de komende tijd geen aanspraak kunnen maken op de activa van de onderneming.

De twee zonen van Maxwell, Kevin en Ian, moeten op 13 januari voor een speciale parlementaire commissie verschijnen om een verklaring af te leggen over de verdwenen 700 miljoen dollar, die uit de pensioenkassen van de Mirror Group Newspapers zijn verdwenen. De Britse parlementaire commissie die zich bezighoudt met de Maxwell-affaire, heeft hen gesommeerd. Als de gebroeders Maxwell geen gehoor geven aan de oproep, riskeren ze gevangenisstraf. Een uitnodiging om vandaag te verschijnen om tekst en uitleg hebben de broers afgeslagen wegens “verplichingen elders”. Eerder maakte Kevin gebruik van het zwijgrecht toen de rechter hem wilde ondervragen over zijn betrokkenheid bij de overmaking van de pensioengelden. De Daily Mirror meldde vandaag dat de Ghislaine Maxwell onmiddelijk na het overlijden van haar vader opdracht heeft gegeven zijn documenten in een papiervernietiger te gooien.