Zes leden schaatsploeg zeker van Spelen

PAPENDAL, 17 DEC. Het Nederlands Olympisch Comité (NOC) heeft gisteravond op Papendal vier schaatssters en twee schaatsers definitief aangewezen voor deelneming aan de Olympische Winterspelen, die volgend jaar februari in Albertville worden afgewerkt. Het zijn de sprintster Cristine Aaftink en de allround-kernploegleden Lia van Schie, Carla Zijlstra, Yvonne van Gennip, Falko Zandstra en Bart Veldkamp.

Volgens Ard Schenk, de Nederlandse chef de mission, bestond over de aanwijzing van Aaftink geen enkele discussie. “Ze heeft dit seizoen op de 500 meter twee keer aan de limiet (41,2) voldaan. Dat lijkt me meer dan voldoende.”. Aaftink reed bij wereldbekerwedstrijden in Berlijn 40,95 en in Albertville 41,08. Zijlstra en Van Schie zijn uitverkoren op basis van prima tijden en klasseringen op de drie kilometer. Drievoudig Olympisch kampioene Van Gennip toonde vormbehoud, één van de eisen voor de genomineerden, op de 1500 meter in Berlijn en Haarlem.

Zandstra maakte zijn uitverkiezing waar met uitstekende prestaties op de 1500 meter in Berlijn (eerste in 1.56,57) en Heerenveen, waar hij vijfde werd in 1.55,35. Het Olympische toegangsbewijs voor Veldkamp, die in Albertville in elk geval op de vijf en tien kilometer zal uitkomen, kwam niet onverwachts. De Haagse stayer maakte dit seizoen in Heerenveen indruk op de lange afstanden met 6.51,63 (derde) en 14.03,00, goed voor een tweede plaats achter Robert Vunderink.

Op Papendal zei Schenk gisteravond dat nog niet vast staat op welke afstanden de uitverkorenen zullen uitkomen. “De resultaten van alle kandidaten zijn over het algemeen nog wisselvallig. We hebben daarom op dit moment nog geen reëel beeld. Bovendien doen zich in januari met de NK sprint, de NK afstanden en de EK nog drie kwalificatiemogelijkheden voor. Het zou in dat verband niet verstandig zijn alle afstanden nu al vol te boeken.”

Na de Nederlandse kampioenschappen afstanden in Heerenveen, van 2 tot en met 4 januari, maakt het NOC een tweede voorselectie. In principe kunnen tot één week voor het begin van de Spelen de laatste deelnemers worden gekozen. Het NOC nomineerde gisteravond Sandra Voetelink, Gerard van Velde, Arie Loef, Rintje Ritsma en Vunderink. Dit vijftal is toegevoegd aan het lijstje kanshebbers voor een Olympisch schaatsticket: Marieke Stam, Ben van der Burg, Thomas Bos en Leo Visser. De laatste vier hebben volgens het NOC dit seizoen nog niet voldoende prestaties geleverd om nu al voor een definitief Olympisch startbewijs in aanmerking te komen. Nederland mag op de 500, 1000 en 1500 meter zowel bij de vrouwen als de mannen vier deelnemers inschrijven. Op de overige afstanden (3000, 5000 en 10.000 meter) zijn drie startbewijzen te vergeven.

Het NOC besprak op Papendal tevens de nominaties van de bobsleeërs. De teams van Rob Geurts (achttiende in het wereldbekerklassement) en Han Minjon (23ste) zijn vooralsnog voor Albertville afgewezen, omdat ze niet bij de eerste vijftien (de limiet) in de rangschikking zijn gekomen. Ze kunnen bij de EK in het Duitse Köningssee, in januari, alsnog het ongelijk van het NOC bewijzen. “Maar dan zal er een kernachtige prestatie neergezet moeten worden”, zei Jan Loorbach, die de bobslee-belangen binnen het NOC behartigt.

Rob Geurts en zijn "remmer' Jan Langenveld zijn boos over dat "herexamen', waarbij ze een plaats bij de eerste acht moeten halen. Geurts vanuit Albertville, waar hij in training is: “Dit is een puur zoethoudertje. Het is de onkunde dat de mensen van het NOC zulke eisen stellen. Het doet me pijn dat ze zo met ons sollen. De afgelopen periode heeft niemand interesse voor ons getoond. We zijn al die tijd op ons zelf aangewezen geweest. Financieel kregen we geen steun, maar ook wat betreft het materiaal moesten we het maar zien te redden.”

Het steekt de 32-jarige piloot ook dat de baan in Königssee op geen enkele manier vergeleken kan worden met de Olympische in Albertville. “Nemen ze ons nog wel serieus?”, vroeg hij zich vertwijfeld af. “We zouden een gesprek hebben met Schenk en Loorbach. Beiden hebben we niet gezien. Ik heb het gevoel alsof ik constant tegen een muur zit aan te praten. Het NOC kijkt alleen naar getallen, maar verdiept zich niet in de omstandigheden waaronder wij een plaats voor Albertville moeten afdwingen.”

Over Gerrit-Jan Konijnenberg is nog geen definitieve beslissing genomen. Het NOC wacht de beroepsprocedure af, die de Leidenaar zowel bij het Internationaal Olympisch Comité als bij de internationale skifederatie FIS in gang heeft gezet. Konijnenberg bleef tot dusver ver verwijderd van de NOC-limiet, maar wil koste wat kost deelnemen aan de Winterspelen. Bij het NOC hoeft hij niet op enige clementie te rekenen.

Op de NOC-bijeenkomst op Papendal kwamen ook de Olympische Spelen in Barcelona even aan de orde. Het badmintonduo Eline Coene-Erica van den Heuvel werd op basis van de vijfde positie op de wereldranglijst (dubbelspel) genomineerd.

Shorttrackster Monique Velzeboer heeft gisteren voldaan aan de eis voor deelneming aan de Winterspelen. De studente zegevierde bij wedstrijden in het Italiaanse Aosta. Vier weken geleden slaagde Monique Velzeboer voor haar eerste Olympische examen door in Albertville tot de halve finales op de 1000 meter (beste acht) door te dringen. In Calgary, bij de Spelen van 1988, won Velzeboer demonstratie-goud op de 500 meter.