Voorlichtingscampagne over veiligheid in Rijnmondgebied

ROTTERDAM, 17 DEC. Voor de 1,2 miljoen bewoners van Rijnmond en omstreken begint medio volgend jaar een uitgebreide voorlichtingscampagne over de (on)veiligheid in dit gebied. Deze actie wordt gecoördineerd door de Regionale Brandweer Noordelijke Delta (RBND), die het hele Rijnmondgebied, alsook Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee bestrijkt.

Volgens directeur A. Maaten zijn hiertoe een maand geleden afspraken gemaakt in het algemeen bestuur van de RBND, bestaande uit de burgemeesters van de betrokken gemeenten. Zij dragen ook de verantwoordelijkheid voor de campagne, waarbij onder meer wordt gedacht aan een reeks voorlichtingsbijeenkomsten. Een van de aanleidingen tot de campagne, aldus Maaten, is een aanpassing van de Rampenwet, die in de loop van volgend jaar haar beslag krijgt. Daarin krijgen de gemeenten een belangrijke voorlichtingstaak. Volgens hem zullen de bedrijven moeten worden overtuigd van de noodzaak om alle noodzakelijke gegevens te verstrekken.

Juist de laatste tijd is in het Rijnmondgebied de onrust over (chemische) rampen gegroeid, vooral naar aanleiding van de explosie, afgelopen vrijdag, bij DSM-Chemicals in de Botlek, waarbij zes doden vielen. Intussen heeft de Rotterdamse politie de naam van het zesde slachtoffer bekend gemaakt. Het betreft de 33-jarige K. Koder uit Rotterdam. In de afgelopen weken heeft zich in de chemische industrie een reeks ongevallen voorgedaan. De ontsnapping van een chloorwolk bij het bedrijf Tiofine leidde tot 33 gewonden, van wie er enkele met ernstige ademhalingsstoornissen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.

Hoe de voorlichtingsactie precies zal verlopen, is nog onduidelijk, maar volgens Maaten zal ze gedetailleerder zijn naarmate men dichter bij de bron van potentiële gevaren in Europoort of Botlek woont: “In Pernis zal het dus anders gaan dan in een plaats als Dirksland op Goeree.”

Naar aanlelding van de ramp bij DSM heeft burgemeester A. Peper van Rotterdam de brandweer, politie en GGD verzocht hem half januari daarover te rapporteren. Een woordvoerster van de burgemeester: “Daarbij gaat het om verhoging van de veiligheid. De vraag is: wat kunnen we uit de gebeurtenis leren?”

Volgens R. Poppe van de Socialistische Partij is het ongeval bij DSM te wijten aan het bewust onzorgvuldig omspringen met de veiligheidsvoorschriften. Voor Radio Rijnmond verklaarde hij zelf op onderzoek te zijn uitgegaan, waarbij al snel duidelijk werd dat tegen de voorschriften in laswerkzaamheden werden verricht aan een tank die gedeeltelijk met explosief gas was gevuld. “Het bedrijfsbelang ging ook deze keer weer voor het belang van de werknemers”, aldus Poppe.