STAMPPOT VAN SPRUITJES EN KASTANJES

En toen waren er kastanjes. Ze zijn in deze tijd van het jaar te koop in handige zakjes, en dat niet alleen in delicatessenwinkels. Gepelde, gekookte en daarna vacuüm verpakte kastanajes (Marrons de Corrèze sous vide).

Wat te doen met kastanjes? De combinatie met spruitjes is terecht populair. Daarop vandaag een variant in de vorm van een simpele vegetarische stamppot.

Voor 2 personen:

3-4 - 1 kilo aardappelen

zout

300 gram kleine Breda-spruitjes

1 zakje kastanjes (totaal 350 gram)

1 deciliter melk

klontje boter

peper, nootmuskaat

Kook de aardappelen met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar. Maak zo nodig de spruitjes schoon (meestal hoeft dat niet) en kook ze ondergedompeld in water met wat zout in zo'n 10 minuten beetgaar. Verwarm de verpakte kastanjes enkele minuten in heet water. Giet de aardappelen en de spruitjes af. Pureer de aardappelen en klop er de melk en eventueel een klontje boter door. Roer de spruitjes en ongeveer 150 gram of een half zakje kastanjes door de puree. Stamp of klop nog even - afhankelijk van de gewenste consistentie - en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe.

De kastanjes die overblijven kunnen een paar dagen in de koelkast worden bewaard. U kunt ze bijvoorbeeld verwerken in een salade (met paddestoelen), in een schotel van (wild)hachee, rode kool en peertjes, of om kipfilet of varkenshaasje te vullen. De combinatie van gekookte knolselderij en kastanjes, bijvoorbeeld in een ovenschotel, is ook heel geslaagd.

    • Annelène van Eijndhoven