Serviërs scheiden zich van Kroatië af

LJUBLJANA, 17 DEC. Servische leiders in Kroatië hebben aangekondigd de regio Krajina nog deze week tot onafhankelijke republiek uit te roepen.

Vorig jaar oktober verklaarde Krajina zich al eenzijdig autonoom als reactie op het Kroatische voornemen zich van Joegoslavië af te scheiden. In Krajina wonen 500.000 Serviërs en 200.000 Kroaten. Het verzoek aan het Servische parlement, in september dit jaar, om Krajina in te lijven bij Servië werd niet gehonoreerd. Verwacht wordt dat het parlement van Krajina de regio donderdag tot republiek zal uitroepen en zal besluiten zich van Kroatië af te scheiden. De nieuwe republiek wil “als onafhankelijke republiek deel uitmaken van een federatie van Joegoslavische volkeren”.

De leiders van Krajina hebben hun stap waarschijnlijk tevoren met Servië gecoördineerd: ze hebben vorige week overleg gepleegd met het door Servië gecontroleerde staatspresidium. De vorming van de republiek Krajina zou ontmoedigend moeten werken op Europese plannen Kroatië te erkennen, zo hoopt men in Belgrado.

De federale luchtmacht heeft gisteren de te oosten van Zagreb gelegen stad Daruvar gebombardeerd. In de regio van Pakrac slaagden de Kroaten er opnieuw in gebieden op het leger en Servische milities te heroveren. Uit deze regio trokken naar schatting 5000 Serviërs weg. In een twintig kilometer lange colonne van tractoren, paardekarren en vrachtwagens trokken zij naar de Bosnische stad Banja Luka. Het persbureau Tanjug berichtte dat de vluchtelingen door Kroatische landbouwvliegtuigjes werden gebombardeerd. Daarbij zouden twee mensen zwaar gewond zijn. Kroatië ontkent militaire actie tegen de vluchtelingen ondernomen te hebben.

    • Theo Engelen