"Royement Suu Kyi was onder dwang'

BANGKOK, 17 DEC. Het militaire bewind van Birma heeft de oppositionele Nationale Liga voor Democratie (NLD) gedwongen Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi te royeren.

Dat hebben vertegenwoordigers van de NLD in Thailans gisteren gezegd. Eerder dit jaar werd de NLD gedwongen Aung San Suu Kyi, die al twee jaar huisarrest heeft, te vervangen als partijleider. De Nationale Coalitieregering voor de Unie van Birma (NCUB), de schaduwregering waarin de NLD de belangrijkste partij vormt, zei in een verklaring die in Bangkok werd uitgegeven dat het royement van Aung San Suu Kyi is uitgevoerd “met de loop van het geweer”. De schaduwregering heeft zich gevestigd in oosten van Birma, in het oerwoud bij de Thaise grens. Volgens de NCUB is het royeren van Suu Kyi deel van een campagne die gericht is op het breken van de oppositie. “Wij denken dat de huidige leiding van de NLD in Rangoon onder directe bedreiging staat van het militaire bewind”, aldus de verklaring. Aung San Suu Kyi leidde haar partij vorig jaar naar een grote verkiezingsoverwinning. De militairen, die het sinds 1962 in Birma voor het zeggen hebben, weigerden daarna echter de macht af te staan en verklaarden de uitslag ongeldig. De familie van Suu Kyi nam vorige week namens haar de Nobelprijs in ontvangst. (AFP, Reuter)