Rechter: hulpverleners tippelzone niet ontslaan

UTRECHT, 17 DEC. Het bestuur van de Utrechtse stichting Huiskamer Aanloop Prostituees (HAP) mag het op non-actief stellen van zeven medewerkers handhaven. Het ontslag op staande voet van twee van hen moet echter ongedaan worden gemaakt in afwachting van een uitspraak door de kantonrechter.

De vice-president van de Utrechtse rechtbank mr. W.L. de Koning-Beij heeft dit vanmorgen in kort geding besloten. Inmiddels is de stichting bij de kantonrechter een bodemprocedure begonnen voor het ontslag van alle zeven medewerkers.

De stichting HAP verzorgt de opvang van prostituées in de officiële Utrechtse tippelzone. Het bestuur had begin november zeven van de tien medewerkers op non-actief gesteld, nadat onenigheid over het beleid tot onwerkbare verhoudingen had geleid.

Volgens de vice-president was tijdens het geding onvoldoende duidelijk geworden waardoor de basis van vertrouwen was verdwenen. Maar de situatie was inmiddels van dien aard dat het bestuur gerechtigd was om tot het op non-actief stellen over te gaan in afwachting van een nader onderzoek.

Twee medewerkers waren op staande voet ontslagen, omdat ze contact hadden opgenomen met ambtenaren van de gemeente, de grootste subsidiegever van de stichting. Volgens het stichtingsbestuur hadden die medewerkers daarmee het voortbestaan van de stichting in gevaar gebracht. De Koning-Beij stelde echter dat dit onvoldoende was aangetoond. Ook weigerde zij in te gaan op de eis van het bestuur om de betrokken medewerkers een straatverbod bij de tippelzone op te leggen.