Polygram zwak op rommelige beurs; Internatio omhoog

AMSTERDAM, 17 DEC. Polygram was vanmorgen opvallend zwak op een rommelig Damrak, terwijl Internatio-Müller de aandacht trok met een flink herstel. Enige stimulans van buiten ontbrak. Marktpartijen waren voornamelijk bezig bestaande posities glad te strijken.

AMSTERDAM Amsterdam trok zich weinig aan van de lagere koersen op de Londens effectenbeurs. “Vergeleken met Londen doen we het goed, maar wat het meest opvalt is de afwezigheid van verkopers”, aldus een handelaar. De EOE-index, die gisteren sloot op 275,11 punten, was omstreeks het middaguur 0,71 punten lager.

Op de hoofdmarkt lag Polygram zeer zwak. De plannen om de Amerikaanse filmmaatschappij Orion over te nemen veroorzaakte bij beleggers een angstreactie.

Polygram zal de acquisitie alleen kunnen financieren met een aandelenemissie, zo menen beleggers. Orion is zo goed als failliet en beleggers zijn bang dat Polygram op deze acquisitie verliezen zal lijden. Het aanbod kon slechts tegen steeds lagere prijzen worden geplaatst. Gevolg was dat het fonds aan het eind van de ochtend twee gulden lager noteerde op 39,50. Vooral Britse beleggers deden de stukken van de hand.

Het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever (slot gisteren: 175,30 gulden), waarvan de koers de afgelopen tijd fors is gestegen, viel nu op door een koersverlies van 1,30 gulden. “Opmerkelijk dat de koers van Unilever daalt terwijl de rest van de markt hoger is”, zei een handelaar die het koersverlies van Unilever vooral toeschreef aan winstnemingen.

Een reden dat de diverse koersindexen in Amsterdam geen of weinig terrein moesten prijsgeven was de koersontwikkeling van Koninklijke Olie (slot: 142,90 gulden), dat zeven dubbeltjes won. Het Amerikaanse effectenhuis Prudential Securities heeft de rating van Koninklijke Olie, Shell Petroleum, Phillips Petroleum en Shell Transport verhoogd. Prudential, dat tot nu toe een "houd'-advies gaf voor Koninklijke, adviseert zijn klanten nu olies te kopen. De koers van bovenstaande oliefondsen, allen met een notering op Wall Street, steeg gisteravond in New York.

Elsevier bleef belangstelling trekken. De koers van het uitgeversconcern (slot gisteren: 98,10 gulden) was omstreeke het middaguur een dubbeltje hoger, na eerder een hoogste koers van 99 gulden te hebben bereikt. Een beursbezoeker: “Sommige beleggers trachten de koers van Elsevier op te stuwen tot meer dan 100 gulden, maar het lijkt erop dat op een niveau van 99 gulden onmiddellijk een grote verkoper actief wordt.

In de havensector trok Internatio-Müller de aandacht. Na een aantal flauwe dagen kwam nu een herstel van 1,50 op 55,50 gulden. Volgens sommige handelaren zou grootaandeelhouder First Pacific uit Hongkong in de markt zijn in een poging de koers voor het eind van het jaar wat te polijsten. Nedlloyd ging daarentegen 0,50 gulden terug naar 52,90.

Op de lokale markt was de grote winnaar vanmorgen automatiseerder Multihouse (slot gisteren: 4,10 gulden), met een koerswinst vier dubbeltjes, ofwel bijna tien procent. Het Goudse bedrijf verwacht dit jaar een winst voor belasting te halen van ruim twee miljoen gulden, tegen 735.000 in 1990. Volgend jaar rekent de automatiseerder “bij gelijkblijvende marktomstandigheden” op verdere winststijging.

Een verliezer was Norit, waarvan de koers onder druk staat na de mededeling dat de de winst dit jaar met maar liefst zestig procent zal dalen. De koers van het aandeel kelderde vorige week donderdag met 24 procent. Norit (slot gisteren: 21,50 gulden) was om 12.00 uur een gulden lager. Directievoorzitter Vermin van Norit, tot vorige week een favoriet van beleggingsanalisten, moest toegeven dat de koolstoffenfabrikant conjunctuurgevoeliger is dan vroeger.

Opvallend was de winst van 0,80 voor Grasso tot 95,80 gulden, dat daarmee iets boven het geïndiceerde bod van de Duitse GEA van 95 gulden belandde.

NEW YORK Wall Street sloot gisteravond bescheiden hoger na een rustige sessie waarin de koersen zich binnen nauwe grenzen bewogen. Veel beleggers bleven aan de zijlijn. Redenen daarvoor waren onzekerheid over economische data, een mogelijke renteverlaging en de expiratie van opties en termijncontracten vrijdag. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 4,69 punten hoger op 2.919,05.

LONDEN Het FT-100-koersgemiddelde (slot: 2.440,8) was om 12.00 uur bijna veertien punten gedaald. Voorzichtigheid overheerste na recente negatieve signalen over de Britse economie. Wall Street zorgde voor weinig inspiratie.

FRANKFURT Ook Frankfurt leverde een rommelig beeld op. Het vooruitzicht van een mogelijke renteverhoging donderdag - als de Bundesbankrat bijeen komt - drukte de rustige eindejaarstemming nog verder. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot: 1.552,89) was aan het eind van de ochtend ruim zes punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio moesten vandaag terug na aanvankelijk winst. Kranteberichten over een strengere regulatie van optie- en futureshandel drukte tegen het slot van de handel de koersen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 100,38 punten lager op 22.736,29.