Politie lost miljoenendiefstal gestolen spaarbrieven op

AMSTERDAM, 17 DEC. Het raadsel van de gestolen spaarbrieven met een geschatte waarde van 130 tot 150 miljoen gulden uit de kluizen van het Necigef (Nederlands Centraal Instituut voor Giraal Effectenverkeer) is opgelost. De Amsterdamse politie heeft een medewerker van het instituut eind november gearresteerd. De man liep tegen de lamp nadat hij de gestolen spaarbrieven had verkocht aan criminelen die de stukken vervolgens trachtten te verzilveren bij banken in binnen- en buitenland.

Persofficier mr. A.E. Broek-Blaauboer bevestigde vanmorgen dat de politie twee mannen heeft aangehouden op verdenking van heling. Beiden zijn goede bekenden van de politie en zitten nu nog vast. De werknemer van het Necigef is inmiddels vrijgelaten, nadat de rechter-commissaris de vordering tegen hem heeft afgewezen Tegen hem loopt nog wel een onderzoek.

Begin oktober werden tweehonderd spaarbrieven ontvreemd uit de kluizen van het Necigef, gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam. Het Necigef plaatste vervolgens een advertentie waarin het publiek werd gewaarschuwd dat er gestolen stukken in omloop waren. Verder werden alle financiële instellingen, waaronder de banken, ingelicht over de diefstal van de stukken.

In de kluizen van het Necigef worden alle spaarbrieven die de banken uitgeven bewaard. De totale waarde ervan beloopt zo'n 300 miljard gulden. Een spaarbrief is een kortlopende obligatie waarop de rente op de vervaldatum ineens, samen met de aflossing, wordt uitgekeerd. Vroeger konden beleggers zo'n stuk zelf in handen krijgen, maar tegenwoordig worden deze transacties - net als bij aandelen en staatsleningen - giraal verwerkt. Een particulier hoort de stukken dus niet daadwerkelijk in bezit te hebben.

In de loop van de afgelopen maanden meldden zich bij banken in binnen- en buitenland lieden aan het loket met de gestolen spaarbrieven. Zij claimden "vindersloon', "tipgeld' of trachtten de spaarbrieven botweg te verzilveren. In de meeste gevallen waarschuwden de banken vervolgens de politie.

De aanbieders van de spaarbrieven zetten de politie op het spoor van een medewerker van Necigef. De man werkte al jaren bij het bewaarinstituut en maakte deel uit van het kluispersoneel. Hoewel de kluis nooit door een persoon alleen word betreden, maar altijd door enkele kluisbewaarders tegelijk, slaagde de medewerker erin een pakketje van 200 spaarbrieven weg te grissen.