Parlement Rusland schaft dat van Unie af

MOSKOU, 17 DEC. Het Russische parlement heeft zich gisteren uitgeroepen tot erfgenaam van het Sovjet-parlement en dat deel van het Kremlin dat eigendom is van dat Sovjet-parlement, overgenomen. Daarmee lijkt het Russische parlement een eind te hebben gemaakt aan het bestaan van het Sovjet-parlement.

Dat werd na afloop van de zitting van de Russische Opperste Sovjet bevestigd door de voorzitter van een van de kamers, Nikolaj Rjabov. Hij zei dat “de sluiting van het Sovjet-parlement” wordt beoogd. Eventuele conflicten met andere voormalige Sovjet-republieken die rechten kunnen doen gelden op materiële bezittingen van de voormalige centrale overheid in het Kremlin zullen volgens Rjabov “met beschaafde middelen” worden opgelost.

Het besluit van het Russische parlement kwam aan de vooravond van een volgende zitting van de Opperste Sovjet van de Unie, waarop zou moeten worden besloten of het Sovjet-parlement zich opheft of verder functioneert. De laatste zitting was vorige week, vlak nadat het Russische parlement het Unieverdrag van 1922 had opgeheven en het akkoord voor de vorming van een Gemenebest van Soevereine Staten had geratificeerd. Bij de laatste zitting van het Sovjet-parlement kwamen al talrijke afgevaardigden uit Rusland, de Oekraïne en Wit-Rusland niet opdagen. (UPI)