Ottawa bereikt akkoord met Eskimo's over territorium

OTTAWA, 17 DEC. De Canadese regering heeft gisteren na langdurige onderhandelingen overeenstemming bereikt met de Eskimo's in het noorden van het land om het reusachtige gebied van de Northwest Territories in tweeën te splitsen. De Eskimo's, die zichzelf liever Inuit noemen, zullen controle krijgen over de oostelijke helft, een gebied dat ongeveer een vijfde deel van Canada beslaat. In ruil voor deze concessies zien de Inuit af van hun aanspraken op de andere gebieden in de Northwest Territories.

Krachtens de overeenkomst mogen de Inuit jagen, vissen en vallen zetten in het gebied van 1,9 miljoen vierkante kilometer. Ruim een vijfde deel hiervan krijgen ze bovendien echt in hun bezit. Dit deel, dat 17.500 inwoners telt, zal Ninavut gaan heten. Het westelijke deel van de huidige Northwest Territories zal een andere naam krijgen. Daarnaast heeft de Canadese regering zich bereid verklaard om de Inuit in Ninavut over een periode van 14 jaar een totaalbedrag van 1,15 miljard Canadese dollar te betalen (ongeveer een miljard Amerikaanse dollar).

Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door het Canadese federale parlement en door de Eskimo-bevolking in het gebied. Indien deze horde wordt genomen, zal het verdrag leiden tot de eerst aanpassing in de Canadese grenzen sinds 1949, toen de afzonderlijke Britse kolonie Newfoundland een Canadese provincie werd.

“Het is het begin van een nieuwe samenwerking tussen de Inuit van de oostelijke Northwest Territories en de bevolking van Canada”, luidde gisteren het commentaar van de Canadese minister van Indianenzaken en noordelijke gebieden, Tom Siddon. (AP, UPI))