Optredens "racistische' metalgroep afgelast

AMSTERDAM, 17 DEC. Twee optredens in Nederland van de Amerikaanse metalgroep Type-O-Negative zijn afgelast na protesten van anti-racistische groeperingen. Na afloop van een betoging tegen fascisme zaterdag in Amsterdam bezochten de demonstranten de Amsterdamse Melkweg en dreigden het voor donderdag geplande concert van Type-O-Negative te komen verstoren. Zanger Peter Steele wordt beschuldigd van racisme, naar aanleiding van het nummer Race War van Steele's vorige band Carnivore.

Steele heeft zich per brief volledig gedistantieerd van een racistische boodschap en zegt dat hij het nummer juist heeft bedoeld als commentaar op de slechte rassenverhoudingen in New York. Toch zag Type-O-Negative in Duitsland twee optredens afgelast en hebben ook de Amsterdamse Melkweg en Nighttown in Rotterdam besloten de concerten niet te laten doorgaan.

Programmeur Harry Hamelink van Nighttown meent dat het een overtrokken kwestie is. Uit zijn onderzoek naar de reputatie van de band bleek niets kwalijks, zegt hij. Nighttown heeft het concert afgelast omdat het de racistische of fascistische groeperingen geen gelegenheid wil bieden voor een contra-demonstratie. Het concert vanavond in Atak, Enschede gaat wel door.