Nieuwe reorganisatie treft Eurometaal

ROTTERDAM, 17 DEC. Munitiefabrikant Eurometaal NV in Zaandam gaat opnieuw reorganiseren in verband met de omschakeling naar produkten voor de civiele markt. Daarbij zullen arbeidsplaatsen verloren gaan, maar gedwongen ontslagen zijn volgend jaar niet te verwachten.

Dit heeft de directie gisteren aan personeel, vakverenigingen en ordernemingsraad bekendgemaakt. Begin 1990 vroeg Eurometaal ontslag aan voor 115 werknemers. Het bedrijf kampt met moeilijkheden in de afzet van munitie als gevolg van de internationale militaire ontspanning.

De jongste reorganisatie zal in totaal circa tachtig banen kosten. Bij Eurometaal werken nu 560 mensen, van wie de helft niet direct bij de produktie is betrokken. Het banenverlies betreft deze laatste categorie. De vakbonden hebben voor de werknemers die uit de boot vallen een werkgarantie gevraagd die verder strekt dan 1992.

Van de tachtig werknemers in indirecte functies die hun werk verliezen, zal ongeveer de helft de VUT-gerechtigde leeftijd bereiken of gebruik kunnen maken van een overbruggingsregeling voor personeel van 55 jaar en ouder. De overigen komen in een arbeidspool en zullen bij andere bedrijven in de regio worden ingezet. Uiteindelijk wil Eurometaal deze werknemers door middel van her-, om- en bijscholing de mogelijkheid bieden als produktiemedewerker bij Eurometaal te blijven. Als dat niet mogelijk is, zal Eurometaal actief helpen bij het zoeken naar andere werkgevers.

Bestuurder G. Honing van de Industriebond FNV vindt dat de directie meer garanties moet geven aan de mensen die overbodig worden. “Omdat het nu weer redelijk gaat met Eurometaal kan de directie best garanties geven voor na 1992,” aldus Honing. In 1990 boekte Eurometaal een winst van 8,4 miljoen gulden bij een omzet van 212 miljoen gulden.

G. van den Heuvel van de Industrie- en Voedingsbond CNV wil meer inzicht in de samenstelling van de groep werknemers die in de arbeidspool komt. “Als blijkt dat de overgrote meerderheid kans maakt op ander werk binnen of buiten Eurometaal, dan kan de directie voor de overige werknemers meer garanties geven.” Donderdag praten de bonden met de directie.

Het Zaanse bedrijf verwacht de komende jaren behoefte te hebben aan ongeveer honderd mensen extra op de produktie-afdeling. Zij zullen worden ingeschakeld bij de produktie van sloten en stalen deuren. Deze nieuwe activiteit van Eurometaal vloeit voort uit de in april dit jaar gesloten joint venture met de Israëlische slotenproducent Mul-T-Lock. Eurometaal neemt voor 50 procent deel in de Europese tak van dit bedrijf. Voorlopig verkoopt Eurometaal alleen produkten die in Israël zijn geproduceerd. Over een paar jaar wil Eurometaal ook zelf sloten produceren.

Eurometaal is nu nog voor ruim 80 procent afhankelijk van de defensiemarkt. Over enkele jaren wil het bedrijf zeker de helft van de omzet op de civiele markt maken. Hiertoe zullen volgend jaar vijf business units worden gevormd: defensieprodukten, componenten voor de civiele en de militaire markt, Eurometaal Precision, Mul-T-Lock en Intergas. “We zijn nog bezig met een zesde business unit, maar daarover wil ik nu nog geen mededelingen doen,” aldus een woordvoerdster.

Intergas in Coevorden produceert componenten en gasgestookte CV-ketels voor woningverwarming. Vorige maand werd bekend dat Eurometaal Intergas zou overnemen.