Mondriaan "formica' na Goldreyer

DEN HAAG, 17 DEC. De Amerikaanse restaurateur Daniel Goldreyer, die Barnett Newmans doek Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III overschilderde, heeft al eerder het schilderij Compositie 1927 van Piet Mondriaan overgeschilderd, zo zeiden twee free-lance restaurateurs van het het Haags Gemeentemuseum gisteren in het tv-programma NOS Laat.

“In de zomer van 1987 is een conservator naar de Verenigde Staten gegaan om bij een particuliere verzamelaar een aantal bruiklenen voor een expositie te bekijken”, aldus vanmorgen conservator Hans Janssen van het Haags Gemeentemuseum. “Op foto's van de Mondriaan bleek een groot aantal craquelures en scholvorming, waardoor de verf kon lostrillen. Uiteindelijk is toch besloten het over te laten komen en toen er kwam een spic & span Mondriaan tevoorschijn - met een ander oppervlak. De craquelures waren weg.”

De restaurateurs vergeleken het schilderij gisteren met een "formica tafel'. De eigenaar zou Goldreyer toestemming hebben gegeven voor een face-lift van het schilderij en zou ook tevreden zijn met het resultaat.

Het reclamebord op het Amsterdamse Museumplein waarop een verffabrikant het schilderij van Newman had afgebeeld met de aanbeveling een verfroller te beruiken, is het afgelopen weekeinde weer verwijderd omdat er geen toestemming was de plaatsing ervan.