Meer geld, ploegen en show op basketbalweek

HAARLEM, 17 DEC. De tiende editie van de Haarlem Basketball Week telt meer ploegen, kost meer geld en moet voorzien in nog meer show. Met een budget dat de half miljoen gulden overschrijdt, menen de organisatoren tien dagen de aandacht van het basketbal-publiek te trekken. Met als spektakelmaker het Amerikaanse WBL-team (winnaar van de laatste twee edities) en - voor het eerst - vier Nederlandse eredivisieteams. Een experiment.

Met landskampioen Den Helder, Den Bosch, Akrides en Weert voldoet de organisatie aan de wens van de nationale clubs het Nederlandse draagvlak in de HBW te vergroten. Den Helder en Den Bosch werden als finalisten van de play-offs uitgenodigd. Akrides en Weert volgden in augustus, toen de organisatie nog geen overzicht had over de prestaties in de competitie. De laatste teams doen het daarin matig, maar op het moment van contracteren beschikten ze nog over het predikaat "goede subtopper'.

“Het systeem van drie ploegen in vier groepen heeft als voordeel, dat een ploeg die slecht presteert, na twee wedstrijden verdwenen is. Dat er dit keer vier Nederlandse ploegen meedoen, moet je zien als een experiment”, aldus Frank Voskuilen van het organisatie-comité. In februari volgt een evaluatie of het systeem het juiste succes heeft opgeleverd of dat teruggekeertd wordt naar het deelnemersveld van acht.

Tegenvaller voor de basketbalweek is het wegblijven van Maccabi Tel Aviv. De organisatoren dachten in een vroeg stadium met de Israëlische topploeg (kosten 70.000 gulden) rond te zijn, maar op het laatste moment haakte de formatie af. Voor het eerst in tien jaar draaft ook een Amerikaans collegeteam in Haarlem op. Bowling Green State University, uitkomend in division II van de NCAA, kreeg de eer. Van het jonge team wordt overigens niet al te veel verwacht.

Een klein probleempje rond de collegegangers werd contractueel uit de weg geruimd. Volgens de reglementen van NCAA mag Bowling Green eigenlijk niet tegen het WBL-team uit de States aantreden. Wordt die denkbeeldige situatie in Haarlem werkelijkheid, dan moet het collegteam in de eigen competitie een thuisduel schrappen, wat een verlies van ongeveer 30.000 gulden aan inkomsten zou betekenen. In Haarlem kunnen de Amerikaanse teams elkaar pas in de finale treffen en de leiding van de studentenclub heeft toegezegd in dat geval gewoon te spelen. Beide teams krijgen steun uit eigen land van de cheergirls van de Chicago Bulls, de kampioen in de best betaalde basketbalcompetitie ter wereld, de NBA.

Deelnemers tiende Haarlem Basketball Week: Commodore-Den Helder (Ned), Pro-Specs-Den Bosch (Ned), Bestmate Akrides (Ned), Selex Weert (Ned), Hapoel Tel Aviv (Isr), Hapoel Eilat (Isr), nationale ploegen van Litouwen en Australië, Tallinn (Est), Olympiakos Piraeus (Gri), Bowling Green State University (VSt), Levi's WBL (VS).