MCC vraagt uitstel van betaling voor moederbedrijf

NEW YORK, 17 DEC. Maxwell Communications Corporation (MCC), een van de vlaggeschepen van het zakelijke imperium van wijlen Robert Maxwell, heeft in de Verenigde Staten bescherming tegen crediteuren gezocht onder artikel 11 van de Amerikaanse faillissementswet. Met dit betalingsuitstel wil de onderneming tijd winnen om een reorganisatievoorstel uit te werken.

De Britse onderneming heeft de aanvraag in de Verenigde Staten gedaan omdat het overgrote deel van de omzet in de VS wordt gegenereerd, aldus een woordvoerder. De aanvraag heeft alleen betrekking op het moederbedrijf, niet op de dochterondernemingen. MCC is onder andere eigenaar van uitgeverij MacMillan en Official Airline Guides.

In het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart, boekte het bedrijf een winst van 344 miljoen dollar op een omzet van 1,72 miljard. Daar staat echter een aanzienlijke schuldenlast tegenover, veroorzaakt door de overname van uitgeverij Macmillan. De totale schuldenlast wordt geschat op 2 miljard dollar. Het bedrijf kan niet meer aan de afbetalingsverplichtingen voldoen.

Het zakelijke imperium - waartoe ook de beursgenoteerde Mirror Group behoort - is sinds de dood van grondlegger Maxwell het middelpunt van onthullingen over financiële fraude. De erfenis van Maxwell raakte in diskrediet toen er steeds meer aanwijzingen kwamen dat geld uit de pensioenreserves van de Mirror Group was gebruikt om elders in het Maxwell-imperium gaten te dichten.

De nieuwste onthullingen wijzen op het mogelijk illegaal ondersteunen van de aandelenkoersen van de twee genoteerde Maxwell ondernemingen. Daartoe zouden stromannen zijn ingezet, die werkzaam waren bij de privé-ondernemingen van Maxwell. Maxwell had een deel van de aandelen van de genoteerde ondernemingen als zekerheid tegenover zijn schulden gesteld. Als de koersen zouden stijgen, zou de schuldenlast daarom gemakkelijker teruggebracht kunnen worden. Als de koersen daalden, zou er meer onderpand moeten komen.

Twee employees staan wegens beschuldiging van illegale aandelenhandel in New York voor de rechter. Kevin Maxwell beriep zich - bij monde van zijn advocaat - tijdens de zitting van gisteren op een zwijgrecht, toen de rechter informatie eiste over het verdwenen pensioengeld.

In New York wordt inmiddels ook het faillissement van de Daily News voorbereid. De News maakte deel uit van het privé gedeelte van het Maxwell rijk. (Reuter, AP, AFP)