Kleinzoon De Klerk bijna ontvoerd

JOHANNESBURG, 17 DEC. De Zuidafrikaanse politie heeft een plan verijdeld van extreem-rechtse blanken om de vierjarige kleinzoon van president De Klerk te ontvoeren. Leden van de militante Boereweerstandsbeweging (BWB) zagen in oktober vorig jaar af van de ontvoering, toen bleek dat de politie van de voorbereidingen op de hoogte was.

Een ex-lid van de BWB heeft het plan openbaar gemaakt, na een interne ruzie over eventuele deelneming aan de Conventie voor een Democratisch Zuid-Afrika, die vrijdag in Johannesburg begint. De extreem-rechtse partijen laten het daar afweten, omdat zij niet over een deling van de macht met de zwarte meerderheid willen praten.

Volgens de voormalige BWB'er, Hansie Wiechman, was het de bedoeling Frederik de Klerk jr. als ruilobject te gebruiken voor twee "Boerenhelden', die in de gevangenis zaten. De BWB wilde op deze manier Piet "Skiet' Rudolph, de secretaris-generaal van de Afrikaner Weerstandsbeweging, vrij krijgen, alsmede Barend Strijdom, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord op acht zwarten.

De veiligheidspolitie hield Wiechman echter meteen aan, toen hij in oktober vorig jaar in Ottodal de omgeving van het huis van Frederiks ouders verkende. Hij werd ondervraagd, maar wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Wiechman heeft nu laten weten dat hij zich alsnog wil aangeven voor zijn betrokkenheid bij de ontvoeringsplannen.

De woordvoerder van het ministerie van wet en orde, Craig Kotze, zei gisteren in een reactie dat de politie de zaak onderzoekt. “Als de verdenkingen juist zijn, werpen zij een nieuw licht op de gestoorde randfiguren van het rechtsextremisme”, aldus Kotze. De huidige leider van de BWB, Andrew Ford, verklaarde niets te hebben geweten van het plan.