Gaddafi: aanslag Lockerbie geen werk terroristen

ROME, 17 DEC. De Libische leider Moammar Gaddafi heeft gisteren gezegd dat het Pan Am vliegtuig dat in december 1988 op het Schotse Lockerbie neerstortte niet door terroristen is neergehaald.

In een Italiaans televisie-programma verklaarde hij dat Pan Am-vlucht 103 volgens technische rapporten neerstortte door slecht weer, op de grond een gastank raakte en daarna explodeerde. Hij zei er niet bij aan welke rapporten hij refereerde. Volgens hem zijn noch Libië, noch de twee Libiërs die door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië beschuldigd zijn van de aanslag, verantwoordelijk voor de vernietiging van het vliegtuig. Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Schotland zeggen dat de Boeing 747 op een hoogte van 10.000 meter is opgeblazen door een bom in een koffer, die daar door de twee Libiërs ingestopt zou zijn. Bij de aanslag kwamen alle 259 inzittenden van het vliegtuig en 11 inwoners van Lockerbie om het leven. (AP)