Frans geheim agent vrij

BAZEL-WELLINGTON, 17 DEC. De voormalige agent van de Franse inlichtingendienst Gerald Andries, die vorige maand in Bazel werd gearresteerd omdat hij door Nieuw Zeeland werd gezocht wegens zijn betrokkenheid bij de aanslag op de Rainbow Warrior, het vlaggeschip van de milieu-organisatie Greenpeace, in de haven van Auckland, zes jaar geleden, is vanmorgen vrijgelaten.

Het besluit volgt op de mededeling van de Nieuw-Zeelandse premier Jim Bolger dat hij de zaak als gesloten beschouwt en geen uitwijzing van Andries verlangt. Frankrijk heeft eerder toegegeven dat zijn agenten de aanslag tegen Greenpeace, dat acties voert tegen de Franse atoomproeven in de Stille Oceaan, hebben gepleegd. Twee Franse geheime agenten werden in 1985 aangehouden en na een proces waarin ze schuld bekenden veroordeeld tot tien jaar cel. Onder druk van Parijs kwamen ze na twee jaar vrij. (Reuter)