Foto: ROTTERDAM - In de Rotterdamse ...

Foto: ROTTERDAM - In de Rotterdamse gemeentebibliotheek in de Hoogstraat zijn meer dan honderd objecten van Meccano te bezichtigen.

De modellen variëren van officiële Meccano-voorbeelden, zoals de motor met zijspan uit de jaren twintig (foto boven) tot eigen ontwerpen, zoals de Rotterdamse brug De Hef, de Euromast, hijskranen en diverse andere stukken. De objecten zijn afkomstig van leden van het Meccano Gilde Nederland, een vereniging van 550 enthousiaste verzamelaars van het speelgoed. De tentoonstelling, die tot 11 januari duurt, is volgens een medewerker van de bibliotheek nu al de best bezochte expositie die daar ooit werd gehouden. Meccano werd van 1901 tot 1906 ontwikkeld door Frank Hornby, een administratief medewerker in Liverpool. Hij ontwierp koperen stripjes die aan elkaar konden worden geschroefd en waar kinderen zelf iets van konden construeren. Dit speelgoed bleek zo'n succes dat hij een fabriek in Liverpool kon stichten met meer dan duizend medewerkers, die tot 1979 de - inmiddels veelgezochte - dozen met Meccanospullen produceerde onder de leus: Mechanics made easy. Meccano wordt overigens nog steeds gemaakt in een fabriek in Calais. (Foto NRC Handelsblad- Leo van Velzen)