Faillissement Erfurt vrijwel onafwendbaar

LEIPZIG, 17 DEC. Rot-Weiss Erfurt, eerder dit seizoen tegenstander van FC Groningen en Ajax in het UEFA-bekertoernooi, staat voor het faillissement. De club uit de voormalige DDR keert vrijwel zeker terug naar de amateurs en is genoodzaakt de beste spelers te verkopen.

Erfurt won afgelopen weekeinde zowaar met 3-2 van Chemnitz, op de laatste dag van het eerste gedeelte van de competitie in de tweede Bundesliga groep zuid. In 22 duels werden slechts acht punten verzameld. De achterstand van de hekkesluiter op het als voorlaatste geklasseerde Darmstadt bedraagt liefst elf punten. Het is vrijwel onmogelijk dat Erfurt zich na de winterstop in de degradatieronde weet te redden. De sportieve malaise gaat gepaard met financiële moeilijkheden. Het clubbestuur dient voor ruim een miljoen gulden verplichtingen na te komen, terwijl de clubkas leeg is. De gezamenlijke schuld van de zes vroegere DDR-clubs in de tweede Bundesliga bedraagt ongeveer 6,5 miljoen gulden.

Erfurt was vorig seizoen derde in de laatste competitie van de DDR. De problemen van de clubs uit het voormalige Oost-Duitsland zijn immens. Hansa Rostock en Dynamo Dresden vinden moeizaam hun draai in de hoogste klasse, Erfurt is slechts een van de vier verenigingen in de tweede afdeling met problemen. Alleen Carl Zeiss Jena en Chemnitz mogen strijden om promotie. Halle, VfB Leipzig en Stahl Brandenburg zijn net als Erfurt gedoemd tot het spelen van de degradatieronde.

Ze kampen allemaal met dezelfde problemen. De toeschouwersaantallen blijven ver achter bij de verwachtingen, sponsors tonen geen interesse. De uitschakeling van FC Groningen is als voorlopig laatste hoogtepunt in de clubhistorie van Rot-Weiss Erfurt bijgeschreven. (ANP-SID)