Etnische studies aan universiteit bepleit

AMSTERDAM, 17 DEC. De Universiteit van Amsterdam moet haar etnische studies bundelen in een interdisciplinair instituut, dat onderzoek verricht op het gebied van migratie, etniciteit, etniseringsprocessen en ongelijkheid.

Dat adviseert een commissie die is ingesteld bij het vertrek van prof.dr. C.P. Mullard, de omstreden hoogleraar etnische studies van het inmiddels opgeheven Centrum voor Raciale en Etnische Studies (CRES). Behalve onder verstoorde werkverhoudingen door het slechte functioneren van Mullard leed het CRES ook onder een eenzijdige benadering van etnische studies. De commissie meent dat binnen het nieuwe instituut “plaats moet zijn voor verschillende perspectieven”. Het instituut moet een hoogleraar-directeur krijgen en coördinatoren voor de verschillende onderzoeksgebieden.