Economie VS lijkt in langdurige recessie

WASHINGTON, 17 DEC. De industriële produktie in de Verenigde Staten is voor de vierde achtereenvolgende maand gedaald. Economen en beursanalisten zien daarin wederom een bewijs dat de Amerikaanse economie stagneert.

De Amerikaanse overheid heeft gisteren bekend gemaakt dat de industriële produktie in november met 0,4 procent is gedaald. De nieuwste tegenvallende cijfers geven een impuls aan het debat over een mogelijke verlaging van de rentetarieven. “Het herstel (van de economie) is tot stilstand gekomen”, aldus de econoom Robert D. Dederick van Northern Trust Co. in Chicago. “De industriële sector verliest duidelijk terrein.”

Volgens Bruce Sternberg van Merrill Lynch wordt steeds duidelijker dat de recessie in de VS zal aanhouden. Als ook deze maand zal eindigen met een daling van de groei dan betekent dit dat de Verenigde Staten zich in de langste recessie bevinden sinds de Tweede Wereldoorlog, te weten 17 maanden.

Volgens de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, was de industriële produktie in oktober stabiel en vertoonde september zelfs een kleine verbetering met 0,2 procent. De daling in november betekent dat Amerikaanse fabrieken, nutsbedrijven en mijnen slechts op 79 procent van hun capaciteit hebben gewerkt.

Volgens de econoom Dederick kan in het tegenvallende nieuws van gisteren maar een boodschap worden gezien. “Het is een roep om hulp.” De noodkreet is geadresseerd aan de Federal Reserve, die zou moeten overgaan tot een verlaging van de rentetarieven om zodoende de economie weer een impuls te geven. De Open Market Commissie van de Fed, die over de rente beslist, zal vandaag bijeenkomen. Een slecht teken is ook dat de verlaging gedeeltelijk is veroorzaakt door een verlaging van de produktie van typische consumentenprodukten, waaronder auto's. (AP)