"Deze mensen willen maar één ding: niet terug naar Israel'

EINDHOVEN, 17 DEC. In het rumoerige halletje bij de portiersloge van asielzoekerscentrum Beatrixoord probeert de Moskouse arts L. Kats een telefoongesprek met zijn advocaat te voeren. De advocaat, mr. J. de Kok, kan hem nog steeds geen uitsluitsel geven. Kats en zijn gezin moeten tot volgende week maandag wachten op de beslissing van de rechter. In kort geding heeft hij voor zeven asielzoekers gevraagd nog een paar weken in Nederland te mogen blijven om zijn terugkeer naar Rusland te regelen.

Advocaat De Kok zegt dat hij bewust geen beroep heeft gedaan op de vluchtelingenstatus voor zijn cliënten. “We hebben na de eerste uitspraken in kort geding gezien hoe weinig zin dat had. Deze mensen willen eigenlijk maar één ding: niet terug naar Israel. Dan gaan ze nog liever naar Rusland, maar Justitie heeft dat steeds geweigerd. Volgens ons moet Nederland een dergelijk verzoek om humanitaire redenen inwilligen.”

Zelfs de aanvraag voor emigratie naar Canada handelt Kats liever in Rusland af. Volgens zijn advocaat kan Kats echtgenote, die ingenieur is - een specialisme waaraan in Canada behoefte bestaat - daar zo aan de slag, maar ontbreekt hen het bedrag van tienduizend dollar dat de Canadese regering van immigranten verlangt.

De overige Russische joden uit het asielzoekerscentrum hebben inmiddels besloten niet meer met buitenstaanders te praten. “De sfeer is grondig veranderd”, zegt mr. M. Rinkes van het Buro Rechtshulp, dat een dependance in het centrum heeft gevestigd. “Tot nu toe was de groep de sterke factor, maar nu er gisteren een gedeelte is uitgewezen, is die kracht ineens weg.” Gistermorgen werden met een speciale vlucht van Transavia 43 Russische joden teruggevlogen naar Tel Aviv.

De correspondent van een Israelische krant probeert de juriste ervan te overtuigen dat de groep Russen in Israel even goed of even slecht als alle andere immigranten wordt behandeld, maar volgens haar heeft de teleurstelling over Israel meer oorzaken dan door de grote toeloop van immigranten kan worden verklaard. “De meestgehoorde klacht is dat zij in Israel vaak niet als jood werden beschouwd, omdat hun moeder geen joodse was. We krijgen hier vooral te maken met mensen die gemengde huwelijken hebben gesloten.”

Foto: Voor de Vietnamese asielzoekers die in hongerstaking zijn gegaan tegen uitzetting (foto linksboven) is staatsecretaris Kosto bereid een "adempauze' in te lassen, zodat zij weer voedsel tot zich kunnen nemen. Een aantal van de Vietnamezen is ernstig verwakt door de hongerstaking. Staatssecretaris Kosto liet op zijn persconferentie (foto linksonder) doorschemeren de uitzetting de 43 Russische asielzoekers geen gemakkelijk besluit te hebben gevonden. Op de foto rechts de Rus Pinshasov Alexander bij aankomst op het vliegveld Ben Gurion bij Tel Aviv. Hij weigerde aanvankelijk zijn papieren te tonen. Het grootste gedeelte van de vlucht van Eindhoven naar Israel moest hij van de marechaussee zijn handboeien omhouden. (Foto's Martin Mooij, AP)