Bata sr. terug in Tsjechoslowakije

Praag, 17 DEC. Tomas Bata, de in Tsjechoslowakije geboren eigenaar van het gelijknamige schoenenimperium, heeft tien miljoen dollar betaald om weer toegang te krijgen tot de nationale schoenenindustrie en het distributienetwerk. Daarmee is de terugkeer van Bata in Tsjechoslowakije na 46 jaar afwezigheid een feit. Vorig jaar waren onderhandelingen nog afgeketst.

Het akkoord werd volgens het Tsjechoslowaakse dagblad "Mlada Front Dnes' zondagavond getekend door Tomas Bata zelf en de minister voor privatisering, Tomas Jezek. De Bata Company verkrijgt hierdoor de eigendomsrechten van een schoenenfabriek in Dolni Nemci, 300 kilometer ten zuidoosten van Praag. Bata is van plan 30 schoenenwinkels in zijn geboorteland te vestigen en 15 procent van de markt te veroveren.

Het schoenenimperium van Tomas Bata is een legende in de Tsjechische industriële geschiedenis. Toma Bata sr., een van de meest succesvolle zakenlieden van zijn land vóór de Tweede Wereldoorlog, wordt wel “De Tsjechische Henry Ford” genoemd. Hij introduceerde in de jaren dertig moderne assemblagelijnen en een agressieve marketingpolitiek. In oktober 1945, nog voor de communistische overname, werd zijn bezit genationaliseerd.

Bata, die naar Canada emigreerde, komt onder de huidige Tsjechoslowaakse wetgeving niet in aanmerking voor compensatie. Alleen eigendommen die na de communistische machtsovername van 1948 zijn genationaliseerd, worden aan de oorspronkelijke eigenaar teruggegeven.

De Tsjechoslowaakse industrie, die voor het grootste deel in staatshanden is, wordt sinds een democratisch regime de macht drie jaar geleden overnam, in snel tempo geprivatiseerd, deels door verkoop, deels door joint ventures, en ook door teruggave van het bedrijf aan de oorsponkelijke bezitter.

Eigendommen ter waarde van 500 miljoen dollar werden dit jaar aan Tsjechoslowaken per veiling verkocht. Bijna tien miljard dollar aan industriële activa zal gratis onder de bevolking worden verdeeld via een systeem van vouchers. (AP)