Ajax ziet goede mogelijkheden tegen AA Gent

AMSTERDAM, 17 DEC. Ajax heeft vanmiddag met gemengde gevoelens gereageerd op het resultaat van de loting voor de kwartfinale van de strijd om de UEFA-Cup. AA Gent, dat in Genève als tegenstander voor de Amsterdammers werd getrokken, wordt wel beschouwd als een elftal dat uitzicht geeft op de halve eindstrijd. “Qua namen waren er mooiere tegenstanders denkbaar geweest”, reageerde aanvoerder Danny Blind, “maar het resultaat telt en dan is dit zeker geen onhaalbare zaak.”

Blind had een uitgesproken voorkeur voor een Real Madrid, de ploeg waarheen de vorige trainer van de Ajacieden Leo Beenhakker tijdens deze competitie verhuisde. “Eigenlijk waren ze op de twee moeilijk te bespelen Italiaanse clubs, Genua en Torino, na allemaal aanvaardbaar. Overigens is ook Gent geen gemakkelijke tegenstander. Het is een counterploeg pur-sang, net als Osasuna die we net gehad hebben.”

AA Gent, waarvoor de Nederlanders Mark Verkuyl en Eric Viscaal uitkomen, staat momenteel vijfde in de Belgische voetbalcompetitie met zeven punten achterstand op leider Anderlecht. De Buffalo's, getraind door ex-international René Vandereycken, schakelden in de vorige ronde Dinamo Moskou uit. Daar werd met succes een 2-0 voorsprong verdedigd. Daarom beschouwde trainer Louis van Gaal het als een voordeel dat Ajax 4 maart om 14.00 uur in het Olympisch Stadion eerst thuisspeelt. “Maken we het daar niet af, dan hebben we een goede kans in Gent. Dan zullen die verdedigend ingestelde Belgen moeten komen.”

AA Gent is voor Ajax niet onbekend. Het nam afgelopen zomer deel aan het toernooi van de Vlaamse club en won, met John van Loen in de spits, de ontmoeting toen met 2-0. Net als Blind wees Van Gaal er op dat zijn elftal moeite zal hebben met de stugge defensie van Gent. “In het algemeen hebben we veel problemen met zulke ploegen. Ze trekken zich veel terug, spelen achter de bal. Dan had ik liever BK Kopenhagen gehad. Of een club uit de zwaardere categorie, zoals Liverpool dat commercieel aantrekkelijker is.”

Bestuurslid Uri Coronel heeft zich gestoord aan gisteravond tijdens de aandeelhoudersvergadering van de NV Nederlands Sportpark Olympisch Stadion door president-commissaris Mulder gedane mededelingen dat Ajax te kennen zou hebben gegeven de vaste bespeler van het stadion te willen worden. Althans als de bouw van een nieuw stadion in Amsterdam Zuid-Oost niet doorgaat. “Er is voor ons”, aldus Coronel, “maar één stadion aan de orde en dat is het stadion in Strandvliet. De financiering is bijna rond en alleen als er procedurele problemen zijn, waardoor de bouw even zou moeten worden uitgesteld, is tijdelijk uitwijken naar het Olympisch Stadion een van de mogelijkheden.”

Het resultaat van de loting is: Torino (Ita) - KB Kopenhagen (Den); Sigma Olomouc (Tsj) - Real Madrid (Spa); Liverpool (Eng) - Genua (Ita); Ajax (Ned) - AA Gent (Bel).