Aids-ramp teistert Afrika

DAKAR, 17 DEC. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schat het aantal Afrikanen dat is besmet met het aids-virus (HIV) op zes miljoen. Dat is gisteren bekendgemaakt op de eerste dag van de zesde internationale conferentie over aids in Afrika, die wordt gehouden in de Senegalese hoofdstad Dakar.

“Het ergste staat duidelijk nog te gebeuren”, zegt WHO-directeur M.H. Merson in een vraaggesprek met deze krant. Hij verwacht dat de tien miljoen HIV-infecties op wereldschaal binnen acht jaar zullen zijn toegenomen met een factor drie of zelfs vier.

In een WHO-rapport uit 1988 schatten experts het aantal door aids getroffen personen omstreeks de eeuwwisseling nog op twintig miljoen.

Aan het eind van de eeuw zullen in Afrika 14 miljoen mensen zijn geïnfecteerd en vijf miljoen zullen echt aids ontwikkeld hebben. In dezelfde periode zullen zo'n vier miljoen met HIV geïnfecteerde kinderen geboren zijn. Tevens zullen er wereldwijd dan tien tot vijftien miljoen aids-wezen zijn, kinderen van wie de ouders zijn overleden door de ziekte.

In sommige Afrikaanse steden is tachtig procent van de ziekenhuisbedden nu bezet door aids-patiënten, zegt Merson, en afgezien van de kosten van medische behandeling gaan astronomische bedragen verloren door verlies aan inkomen en produktiviteit. “Er zullen miljoenen boeren, onderwijzers, mijnwerkers, fabrieksarbeiders en ja, ook artsen, politici en wetenschappers ziek worden en sterven in de jaren negentig.”

De ernst van de epidemie is volgens Merson nog onvoldoende doorgedrongen tot politieke en re ligieuze leiders op het Afrikaanse continent, waardoor preventie geen maximaal effect heeft. “Zij moeten weten dat je kinderen niet kunt laten sterven aan onwetendheid.”

    • Bram Pols