Winst Elsevier en Rodamco; beurs in Londen ontruimd

AMSTERDAM, 16 DEC. Rodamco en Elsevier boekten vanmorgen flinke winst op een iets hogere Amsterdamse effectenbeurs. In Londen werd de beurs ontruimd na brandalarm. Eerder vanmorgen explodeerde een bom in het Londense treinstation Clapham Junction.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs wonnen vanmorgen licht terrein. Aanvankelijke verliezen die waren ingegeven door een lagere Londens beurs werden in de loop van de ochtend goed gemaakt. “De lagere opening in Londen drukte de koersen aanvankelijk. Maar later doken de koopjesjagers op”,vertelde een handelaar. Desondanks bleven de aandelenomzetten bescheiden. De meeste marktpartijen bleven aan de zijlijn.

De EOE-index, die vrijdag sloot op 274,30, was omstreeks het middaguur 1,2 punten hoger. Handelaren omschreven de stemming als goed. Ze zagen ruimte voor verdere winsten, maar zeiden tegelijkertijd dat die bescheiden zouden zijn.

De koers van het onroerendgoedfonds Rodamco, die vrijdag sloot op 57,70 gulden, was omstreeks het middaguur 2,20 gulden hoger. Het ambtenarenpensioenfonds ABP maakte vrijdagnacht bekend een belang van 12,5 procent in Rodamco te nemen. Rodamco zal negen miljoen nieuwe aandelen bij het ABP plaatsen. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat het ABP zelf nog drie miljoen aandelen op de markt moet kopen.

Koopjesjagers joegen de koers van Elsevier (slot vrijdag: 96,80 gulden) 1,50 gulden omhoog. In dezelfde sector moest VNU (slot vrijdag: 71,70 gulden) twee dubbeltjes prijsgeven en verloor Wolters Kluwer een dubbeltje op zestig gulden.

De actieve fondsen waren bijna allen hoger, met uitzondering van DSM (slot vrijdag: 96,50 gulden) dat drie dubbeltjes moest prijsgeven.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen waren vanmorgen lager. Sommige beleggers namen hun winst na de forse koerswinsten vorige week. Een rapport van de CBI, de Britse versie van het CBS, voorspelde een uitstel van het herstel van de Britse economie. Deze voorspelling veroozaakte enige verkoopdruk. De start van de handel in Londen werd vanmorgen opgehouden als gevolg van bommeldingen. Handelaren die per trein naar de City reisden liepen forse vertraging op. Nadat eerder vanmorgen een bom explodeerde op Clapham Junction station ging het brandalarm af in de beurs en werd het gebouw ontruimd. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 2.451,6 punten, was omstreeks het middaguur ruim vijf punten lager.

FRANKFURT De koersen in Frankfurt kwamen vanmorgen nauwelijks in beweging. Net als op de overige beurzen was dit vooral een gevolg van de massale afwezigheid van marktpartijen die in verband met het naderende jaareinde hun boeken hebben gesloten. Bovendien komt de Bundesbankrat donderdag weer bijeen, zodat de vrees voor een renteverhoging de komende drie dagen boven de Duitse aandelenmarkt zal hangen. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot vrijdag: 1.558,34) was om 12.00 uur ruim zes punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen bescheiden hoger. Een duidelijke trend viel niet te bespeuren. Aankopen, gerelateerd aan termijncontracten op de index, stuwden de koersen na opening omhoog. Geringe omzetten en winstnemingen na de koersstijging van bijna vijf procent vrijdag zorgden ervoor dat de koerswinsten beperkt bleven. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 81,77 punten, ofwel 0,36 procent, hoger op 22.836,67 punten.