Volleybalploeg gaat door de knieën

SEVILLA, 16 DEC. De Nederlandse volleybalploeg heeft de finale van het vierlandentoernooi in Spanje met 3-1 verloren van Cuba. Het toernooi was vooral nuttig voor de “reserves”, die net als tijdens de onlangs gehouden toernee door de Verenigde Staten veel speeltijd kregen.

Van der Meulen, De Reus, Klok en Koek hadden volop werk. Spelverdeler Van Ree had de pech, dat hij al tijdens het openingsduel vrij ernstig geblesseerd raakte. Hij is een van de vier spelers in een selectie van twaalf met kniepijn. Deze week wordt het gewricht in een ziekenhuis onderzocht. Brokking was van plan Parma's spelverdeler Peter Blangé uit te nodigen voor het Apeldoorn-toernooi tussen Kerst en Nieuwjaar. De Voorburger komt echter tijd tekort wegens competitieverplichtingen.

Zwerver en Benne genezen in Nederland van knieblessures. Held, die net als Zwerver overbelast was, trad in Zuid-Spanje gedoseerd op. “Ik heb de tijd genomen om te herstellen. De ene dag ging het beter met de knieën dan de andere. Bovendien ben ik in het begin van het toernooi een keer flink gevallen op de harde vloer.”

Middenspeler Patrick de Reus maakte zich in de tweede set van de finale verdienstelijk in de passing. Bij een achterstand van 0-1 in sets en 9-11 verving hij de vermoeide Bas Koek, die normaal vrijwel nooit mag meedoen omdat hij Ron Zwerver voor zich weet. Nederland pakte de set met 15-12, maar was vervolgens kansloos tegen de Cubanen, die de eindstrijd zonder de vedetten Diago en Despaigne speelden.